- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Где завршава западно оружје које се испоручује Украјини

© Flickr / PROPennsylvania National GuardАмеричка оклопна возила "Страјкер"
Америчка оклопна возила Страјкер - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
После почетка специјалне операције у Украјини западне земље су почеле да пумпају ту земљу оружјем, издвајајући десетине милијарди долара. Међутим, све чешће се говори о томе да велика количина тог наоружања завршава на црном тржишту и у рукама криминалних група широм света.
Од почетка СВО, западне земље се утркују са издвајањем нових пакета војне помоћи за Украјину.
У томе неприкосновено предњачи Америка – Пентагон је средином јуна 2023. известио да је обим америчке војне помоћи Кијеву од почетка руске специјалне војне операције премашио 40 милијарди долара. Након САД, земља која испоручује Украјини највише наоружања је Велика Британија. Према подацима из фебруара, војна помоћ Лондона Кијеву од почетка СВО вредна је око 2,7 милијарди долара.
Трећа на листи је Пољска, што је недавно потврдио председник те земље Анджеј Дуда. Како је саопштено, Варшава је од почетка СВО послала Кијеву наоружање и војну технику у вредности која премашује један одсто БДП-а земље.
Међутим, паралелно се у медијима појављују информације да део наоружања које се испоручује Украјини завршава на црном тржишту. Како је још 2017. године известила Међународна јавна организација „Центар за проучавање корупције и организованог криминала“ оружје западне производње преко Украјине „стиже до радикалних снага афричког континента“.

Вашингтон не зна где завршава оружје

Велика америчка војна подршка Украјини почела је 2019. године, а већ 2020. Одељење за војну ревизију Министарства одбране САД саопштавало је да је озбиљно забринуто због система контроле наоружања које се испоручује Украјини. Наиме, америчко оружје се транспортује преко Пољске у камионима и предаје се украјинској војсци на граници, а онда украјински војници одлучују где ће оно бити распоређено.
Након почетка специјалне операције, бројни амерички војници напустили су Украјину, тако да тренутно практично не постоји ефикасна контрола премештања или употребе оружја. У августу 2022. године вршилац дужности генералног инспектора Пентагона Шон О'Донел признао је да САД не могу увек да знају где ће завршити оружје које је испоручено Кијеву, а разлог је то што украјински званичници воде евиденцију „на папиру“.
Уништени украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
РУСИЈА
Украјини не помажу ни хајмарси, патриоти, стингери, милијарде долара...
Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини на илегалним сајтовима појавило се на стотине понуда за продају наоружања.

На црном тржишту свега – од пушака до „џавелина“

Ратни дописник Александар Коц у јуну 2022. године саопштио је на Телеграму да је неколико сајтова на Даркнету ставило на продају оружје које је наводно стигло из западних земаља украјинској војсци. Коц је претпоставио да је оружје повучено из основних залиха и да се сада продаје терористима.
На пример, продавац Weapons Ukraine продавао је пушке, гранате и панцире по ценама у распону од 1.100 до 3.600 долара, обећавајући испоруку на територији Украјине. Други је продавао амерички противтенковски ракетни систем „џавелин“ за 30.000 долара. Навео је да се систем продаје у Кијеву. У онлајн продавници Black Market Guns продавале су се противтенковске ракете НЛАВ за 15.000 долара и америчка беспилотна летелица „свичблејд 600 камиказе“ за 7.000 долара.
Информације да се оружје које западне земље испоручују Украјини продаје на црном тржишту потврдио је и шеф руске делегације на преговорима у Бечу за питања војне безбедности и контроле наоружања Константин Гаврилов.

„Спорни“ документарац

У августу 2022. године америчка ТВ компанија „Си-Би-Ес“ објавила је документарац под називом „Наоружавање Украјине“ (Arming Ukraine).
У филму је добровољац из Литваније Јонас Охман рекао да само 30% испорученог западног оружја на крају стигне до украјинске војске. Поред тога, аутори филма су упозорили да би оружје могло пасти у погрешне руке и изазвати нестабилност као што се десило у Либији, Ираку и Авганистану.
Након објављивања филма украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је телевизију да га уклони и спроведе интерну истрагу.У августу је документарац склоњен са портала „Си-Би-Еса“.

Упозорења Европола

Шефица Европола Кетрин де Бол је у мају 2022. године отворено упозоравала да ће оружје, које земље ЕУ испоручују Украјини, пасти у руке криминалних група. Казала је да не би желела да се понови историја од пре 30 година када је после балканског рата оружје пало у руке криминалаца које и данас користе банде и радикали из различитих земаља. Шефица Европола страхује да би се исто могло десити и са оружјем испорученим кијевском режиму.
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Специјална операција у Украјини
Територија Украјине је војна лабораторија НАТО-а
Касније је и полицијска служба ЕУ саопштила да има конкретне информације о „протурању“ муниције и наоружања, укључујући и тешко оружје, из зоне борбених дејстава у Украјини. Како се претпоставља, могуће је да су дуж границе земаља чланица ЕУ и Украјине раније направљена скровишта за организовање шверца оружја.
Крајем октобра 2022. године комесар Централне криминалистичке полиције Кристер Ахлрген изјавио је да је оружје, које је испоручено Украјини, могло пасти у руке финских криминалаца. Према његовим речима, криминалне групе које делују у земљи су „веома заинтересоване“ за набавку савремених војних система, муниције и оружја. Такође је рекао да је оружје које се шверцује из Украјине пронађено и у Шведској, Данској и Холандији.

Шта је циљ Вашингтона

Према речима политиколога Јурија Светова, у Украјини се углавном тргује малокалибарским оружјем, као и средствима заштите и средствима за комуникацију. Према речима стручњака, „има људи који желе да се обогате тргујући оним што долази из западних земаља“. Како је додао, Украјинци већ имају искуство са шверцом оружја јер су током читавог постсовјетског периода трговали оружјем које им је остало из Совјетског Савеза.
По мишљењу Светова, Вашингтон би могао да испрати куд оружје иде, али му то једноставно није потребно.
„Један од циљева САД је да се све залихе совјетског наоружања које има НАТО пошаљу у Украјину. Америчка војна индустрија ће добити гигантске наруџбе како би се земље НАТО-а поново наоружале“, рекао је политиколог.
Да америчко војно руководство није заинтересовано за ревизију оружја које се испоручује Украјини сведочи и чињеница да је у Конгресу блокирана резолуција о ревизији средстава додељених Украјини коју су поднели републиканци још 2022. године. Главни аргумент Демократске странке за одбацивање резолуције био је да би предложена провера наводно могла послати погрешан сигнал Украјини.

Признање из Украјине

У Украјини су признавали да продају оружје које им стиже са Запада. У јуну 2022. године директор Бироа за економску безбедност Украјине Вадим Мељник саопштио је да је ресор открио случајеве продаје хуманитарне помоћи и војних производа који се испоручују из западних земаља. У Украјини је откривено на десетине таквих случајева. Покренути су кривични поступци.
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Специјална операција у Украјини
Захарова: Тероризам у свету може достићи невиђене размере због препродаје оружја испорученог Кијеву
Истовремено, Украјина је више пута најављивала пројекте за увођење виртуелне контроле наоружања помоћу QR кодова. Упркос обећањима власти, тај систем никада није заживео.
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш у интервјуу за РТ у априлу ове године рекао је да на Западу знају да оружје које се испоручује украјинским трупама завршава на црном тржишту, али њихови медији о томе ћуте. Према речима новинара, још на почетку сукоба Пољска, Румунија и друге пограничне земље са Украјином биле су „преплављене оружјем“ које је Запад испоручио Кијеву.

Упозорења Русије

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја истицао је да се западно оружје из Украјине „размилело“ широм света, да пада у руке криминалних група. По његовим речима, то нису нагађања Русије, него и многе европске земље, међу којима су Финска, Шведска, Данска и Холандија, државе Блиског истока и афричке земље, указују на тај проблем.
Небензја је у априлу ове године упозорио да ризици од неконтролисаног ширења оружја експоненцијално расту. По његовим речима, оружје које западне земље испоручују Украјини већ је почело да се појављује у државама Европе и Африке, попуњавајући арсенале криминалних група.
Полиција из различитих земаља такође признаје да се западно оружје појављује у организованим криминалним групама у Европи.
„Представник Европола Јан Оп Ген Орт потврдио је да су европске снаге безбедности забележиле случајеве појављивања на даркнету не само великог броја лаког наоружања и пешадијске опреме, већ и најновијих америчких дронова, противпешадијских мина, противтенковских и противракетних система. Након дуже паузе то је потврдио и заменик начелника пољског Министарства унутрашњих послова Мацеј Васик, који је указао на нагли пораст кријумчарења оружја и муниције из Украјине у Пољску. Дошло је до тога да и алжирски медији већ пишу о илегалној трговини западног оружја из Украјине, обелодањујући информације о томе да су се фински бацачи граната појавили на аукцијама на црном тржишту“, упозорила је чланица руске делегације на преговорима у Бечу Јулија Жданова у мају ове године.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је 6. јула да оружје које Запад испоручује Украјини користе демонстранти у Француској.
Протести у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
РУСИЈА
Захарова: Оружје које Запад испоручује Кијеву користи се на протестима у Француској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала