- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Грчка драма са горком епизодом и „два и по“ могућа епилога

© AFP 2023 / ANGELOS TZORTZINISКостас Слукас
Костас Слукас - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Вишенедељна сага о судбини грчког кошаркаша Костаса Слукаса није добила очекивани епилог већ се продужава и питање је када ће бити окончана после његове одлуке да по други пут у каријери напусти матични Олимпијакос.
Слукас, један од најбољих плејмејкера Европе већ целу деценију, дуго је преговарао са управом клуба, али је на крају тачка спотицања био однос са тренером Јоргосом Барцокасом.
Раније су грчки медији пренели да је Слукас био спреман да остане у Пиреју, али и да је кључан моменат разговор са Барцокасом у вези са улогом грчког плејмејекера у тиму.
Слукас је, претпоставља се, желео да има већи протагонизам што није био случај у његовом првом боравку у Пиреју када је био практично шести играч, али га је у лидера промовисао Жељко Обрадовић у Фенербахчеу.
Са таквим статусом Слукас се вратио у Олимпијакос, али због немогућности Барцокаса да му обећа исту позицију дошло је до разлаза.
„Сваки играч жели да игра више. Тренер треба да да уреди. Мислим да смо ми то добро уредили, то кажу и резултати. Чињеница да смо имали мање повреда од других значи нешто. Знамо и да се чешће повређују бекови. На пример, Слукас када је био на терену доносио је све одлуке. Игра је била усмерена ка њему, много се трошио, а и у одбрани су га много нападали. Шта то значи? То значи да тренер треба да дозира минутажу да би играч остао здрав. Слукас је држао све конце игре у рукама, као што је било у Фенербахчеу, али је тада имао 27, 28 година. Сада има 33“, навео је тренер Барцокас.
И управо је то била тачка спорења, а између редова Слукас је то поменуо у опроштајној поруци.
„Путеви нам се разилазе. Имам велико поштовање за власнике клуба, браћу Ангелопулос и због тога сам учинио све да се договоримо. Имали смо исте циљеве, али нисам могао да пронађем тај ниво поштовања за све остале“, истакао је Слукас, очигледно реферишући на Барцокаса, најбољег тренера Европе за прошлу годину.
Слукасова улога је еволуирала кроз каријеру, како је већ напоменуто, тек одласком у Фенербахче код Жељка Обрадовића постао је један од лидера, до тог момента је у Олимпијакосу стартовао само две утакмице у Евролиги, са просечно највећом минутажом од 19 минута, док је у финалној сезони у Фенербахчеу играо чак десет минута дуже.
Обрадовић га је учинио лидером, али је и сам осетио на својој кожи како изгледа када се Слукас „заигра“.
„Шта хоћеш Коста? Сада ме питаш шта да играмо? Цео живот чекаш на мене? Немој то да радиш када уђеш у проблем!“, говорио је Обрадовић на тајм-ауту пре четири године.
По повратку у Олимпијакос Слукас је постао апсолутни лидер, али је његова минутажа с годинама опадала, са 27 минута у просеку на 22, а извесно је да би тако било и у наредној сезони пошто је он ушао у 34. годину, а поред староседеоца Томаса Вокапа, као плејмејкер, ангажован је и Најџел Вилијамс-Гос.
Слукас је изненада постао слободан агент и пред собом има два пута, како пишу медији – један води у Фенербахче, на добро познат терен, а други у Партизан, код добро познатог тренера, док би заиста права сензација била да се одлучи на прелазак у редове вечитог ривала Олимпијакоса, Панатинаикос, иако би тамо код тренера Ергина Атамана имао апсолутну слободу да ради шта хоће.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала