- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Минск: Мировни преговори о Украјини могли би почети на јесен

© БелТА / Уђи у базу фотографијаЗаставице Русије и Украјине
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Европа, пре свега Француска, спремна је за преговоре о Украјини, али Кијев намерава да ратује, изјавио је белоруски лидер Александар Лукашенко и додао да би преговори могли почети на јесен.
„Покушавам да објасним, да наведем разлоге зашто треба сада почети преговоре. Став Запада је следећи: Европа је спремна да сада преговара, пре свега Француска. Ово је рат у нашој кући, тако да треба преговарати“, рекао је Лукашенко на састанку са представницима страних и белоруских медија у Минску.
Лукашенко је објаснио да је такав закључак извукао из контаката са представницима Запада.
Према речима белоруског лидера, украјински председник Владимир Зеленски заузима екстремну позицију, залажући се за наставак борбених дејстава у циљу заузимања територија које Кијев сматра својим, без обзира на губитке.
Он је додао да ће након контраофанзиве Оружаних снага Украјине Вашингтон бити спреман за преговоре, чак и у случају неуспеха.
„Сједињене Америчке Државе заузимају међупозицију. Биће спремне за преговоре после контраофанзиве (Оружаних снага Украјине). Чак и ако се ова контраофанзива заврши неуспешно за Украјину, то је такође резултат, тада треба да започети преговоре. И Европа се са тим сложила. Све је фокусирано на контраофанзиву“, објаснио је Лукашенко.
За сада контраофанзива нема успеха, хиљаде људи гине на страни Украјине, ред величине више него са руске.
Лукашенко је додао да су преговори о решавању сукоба у Украјини у ћорсокаку, али да још постоји излаз из овог ћорсокака.
„Постоји могућност да се седне за преговарачки сто и договори. Апсолутно сам уверен у то. Сутра можда неће бити такве прилике“, нагласио је он.
Према његовим речима, у решавању кризе у Украјини важну улогу могла би имати Кина.
„Кина може да одигра кључну улогу у решавању ове кризе, ако то заиста жели. Не само желети, већ ће постићи“, оценио је белоруски лидер.
Он је додао да би преговори могли почети на јесен.
„Могуће. Можда не у септембру, нешто касније. Не желим да дајем никакве информације, али Европљани већ говоре о томе. Француска и Немачка“, рекао је он.
Према његовим речима, само једна земља има користи од овог сукоба, а највише губе Европљани.
Он је истакао и да Минск рачуна на победу Русије у сукобу у Украјини и додао да они који не желе победу Москве треба са њом да седну за преговарачки сто.
Белоруски председник такође је приметио да се многе земље нуде да буду посредници у решавању сукоба у Украјини, како је нагласио, њему се такво посредовање не допада. Белорусија није посредник, пошто се сукоб одвија у заједничком словенском дому, истакао је Лукашенко.
„Никада себе нисам сматрао посредником. Сматрам да је ово рат у нашој кући. Украјина, Белорусија и Русија су, грубо речено, у истом чамцу или на истом броду, и од тога се мора полазити“, закључио је Лукашенко.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала