- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад се према Украјини односи као према колонији; Спрема се окупација

© Фотохост-агентство РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Планови извоза реликвија из Кијевско-печерске лавре на Запад доказују да се према Украјини односе као према колонији, изјавила је на брифингу портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Ово је традиција колонијалних држава, традиција бандитског опхођења према националном и културном наслеђу других земаља, оних држава које сматрају својим колонијама. Неусмњиво је да Украјину једноставно не сматрају својом баштином, већ управо колонијом“, рекла је она.
Захарова је оценила да Запад традиционално краде националне вредности по разним деловима света, а њихови музеји постали су „складишта украдених ствари“.
Она је још једном поновила да је план за извоз драгоцености из Кијевско-печерске лавре још један пример злочиначког курса украјинског председника Владимира Зеленског, усмереног на уништавање традиционалних темеља украјинског друштва.

Кијев се припрема за западну окупацију

Захарова је, поред тога, истакла да кијевске власти припремају украјинску територију за западну окупацију.
Она је констатовала да је Украјина већ одавно под спољном управом.
„Од њеног суверенитета и независности није остао ни траг. Зеленски се сада обрачунава са украјинским народом. То је његова мисија, такав су му задатак задали. Зато је потпуно природно да кијевски режим нема и не може имати никакве тајне пред страним специјалним службама“, оценила је портпарол.
Захарова је упозорила припаднике Оружаних снага Украјине и представнике кијевског режима да ће они који испуњавају злочиначке налоге председника земље бити сурово кажњени.
Раније је шеф руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин саопштио да је између Кијева и Унеска постигнут договор да пошаљу хришћанске светиње, укључујући мошти светаца, из Кијевско-печерске лавре на Запад. Према његовим речима, планирано је да се они пренесу у музеје Италије, Француске, Немачке и Ватикана под изговором „спасавања од руских ракетних удара“.
Портпарол организације УНЕСКО Тома Малар демантовао је за Спутњик да постоји договор са украјинским властима о изношењу моштију из Кијевско-печерске лавре у европске земље.
Са своје стране, украјински министар културе Александар Ткаченко тврди да ће све хришћанске светиње Кијевско-печерске лавре остати у Украјини.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
РУСИЈА
Захарова: Унеско помаже да се културне вредности из Украјине сакрију у другим земљама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала