- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Чачак поново под водом: Излила се Лозничка река, вода ушла и у куће

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIЖВодостај Нишаве 16. јуна 2023
Водостај Нишаве 16. јуна 2023  - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Обилна киша која је падала готово два сата без престанка захватила је у четвртак вече град Чачак, што је довело до поновног изливања канала, потока и бујичних токова.
Најугроженија су била насеља Јездина, Виљуша и Лозница где је дошло до трећег изливања Лозничке реке у последња два месеца.
Вода је ушла у дворишта, помоћне али и стамбене објекте.
„Трећи пут муљ улази у купатило. Огромна количина воде у канализацији врати воду, блато, али и фекалије унутра и сада поново имамо два центиметра муља у купатилу”, рекао је за Танјуг Радован Пузић, коме је вода осим купатила потопила читаво двориште и за собом оставила блатни нанос у висини од неколико центиметара.
У Месној заједници Лозница овим изливањем вода је ушла у дворишта око 15 домаћинстава, а у неколико је вода продрла и у помоћне објекте.
Главна улица у овој месној заједници реконструисана је пре три године, али је у последња два месеца претрпела огромну штету, јер су се под силином воде одваљивали делови асфалта.
„Ми смо на улаз у двориште поставили бехатон, али је пола плоча отишло са водом...Проблем је што је вода на неколико места прво поткопала а затим и урушила или откинула огромне делове асфалта. Нама је двориште издигнуто у односу на саму улицу око 40 центиметара, али је ипак вода ушла до пола дворишта. Сада поново треба прати двориште, чистити тај муљ, а шири се и несносан смрад”, казао је Танугу Миленко Лукић.
Главни проблем у овом чачанском насељу представља мост у самом центру месне заједнице. Због малих пропусних цеви, велики делови, пре свега дрвећа не могу да прођу, те праве препреку која уставља остало смеће и до изливања долази брзо. Неки мештани су покушали да своја дворишта спасу постављањем дзакова, али су они под силином воде попустили.
Мештани једног дела Месне заједнице Лозница, који је половином прошлог месеца претрпео највећу штету услед изливања Лозничке реке, сами су се организовали и још тада напунили џакове песком који су им током пљуска претходне ноћи помогли да спасу око 20 домаћинстава.
„Ми смо дзакове напунили још половином јуна када су биле претходне поплаве, али и поред лепих и сунчаних дана нисмо их испразнили већ смо их оставили за сваки случај, не рачунајући да ће нам тако брзо опет затребати. Када је почео пљусак, река је почела брзо да расте и онда смо се скупили, ја и још десетак комшија смо дзакове поново поредјали и успели смо да спасимо дворишта”, рекао је за Тањуг Александар Киковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала