- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Форин аферс“: Не дозволите Украјини да уђе у НАТО

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Пријем Украјине у НАТО ставиће Алијансу пред избор између оружаног сукоба са Русијом и довођења у питање сопствених безбедносних гаранција за чланице Алијансе, пише амерички часопис „Форин аферс“.
„Пријем Украјине у НАТО ставио би Алијансу пред избор између рата са Русијом, укључујући разорне последице повезане с њим, и обезвређивања безбедносних гаранција НАТО-а у очима чланица Алијансе. На самиту у Виљнусу и убудуће лидери НАТО-а би требало да признају ове чињенице и затворе врата Алијансе Кијеву“, наводи се у чланку.
Аутори чланка оцењују да Украјина може да „штити источно крило НАТО-а и да дели своје искуство са чланицама Алијансе“, али није јасно зашто због тога мора обавезно да постане чланица НАТО-а.

Опасност од трећег светског рата

Како се наводи, између Москве и Кијева вероватно ће „остати нерешене територијалне претензије“ што може послужити као разлог за нови оружани сукоб између две земље у будућности.

Према томе, аутори оцењују да би, уколико Украјина постане део НАТО-а, САД у будућности „могле да буду увучене у трећи светски рат“ због петог члана Повеље Алијансе о колективној одбрани.

Са друге стране, ако Вашингтон не буде желео да уђе у оружани сукоб са Москвом због Кијева, многе чланице Алијансе, на пример мање балтичке земље, „довеле би у питање чврстину безбедносних гаранција НАТО-а, заснованих на америчкој војној моћи“. То би довело до „праве кризе поверења“ међу чланицама Алијансе.
Поред тога, наводи се, пријем Украјине у Алијансу такође ће створити „тешко финансијско бреме“ за САД које и без тога морају да троше „значајне ресурсе на вођење унутрашње и спољне политике, посебно у Азији“.
На крају, аутори истичу да је Русија показала да је спремна да се бори до краја за стратешку проруску оријентацију Украјине, док „САД и друге чланице Алијансе – нису“. Обећање НАТО-а да ће прихмити Украјину у Алијансу „биће повод за Русију да настави сукоб“ на неодређено време, што ће „довести до даљег крвопролића и затвориће пут за дипломатско решење“ кризе.
На основу наведених разлога, аналитичари часописа дошли су до закључка да америчким интересима одговара да Украјина не буде у НАТО-у.
Уместо да дају спорна обећања која стварају велике ризике, САД би требало да прихвате чињеницу да је сада време да Украјини затворе врата НАТО-а, закључује се у чланку.
х - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
РУСИЈА
Зеленски, пред самит НАТО, сваљује кривицу за своје неуспехе на Запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала