- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Холандска влада подноси оставку због имиграционе политике

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарк Руте
Марк Руте - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Холандска влада пада јер није постигнут договор о ограничавању имиграција, потврдила је Хришћанска унија, једна од четири чланице владајуће коалиције.
"Четири странке су одлучиле да не могу да постигну споразум о миграцији. Стога су одлучиле да окончају мандат ове владе", рекао је портпарол странке Тим Куејстен.
Он је тиме потврдио извештај холандске новинске агенције АНП која је јавила да ће премијер Марк Руте поднети оставку свог кабинета јер није постигнут договор о мерама за сузбијање имиграције.
Криза је настала након покушаја Рутеове конзервативне Народне странке за слободу и демократију (ВВД) да ограничи проток тражилаца азила у Холандији поделио четири странке владајуће коалиције, пошто су две мање странке одбиле да подрже тај предлог.
Напетости су достигле врхунац ове недеље, када је Руте захтевао подршку за предлог да се ограничи улаз деци ратних избеглица који су већ у Холандији и да породице морају да сачекају најмање две године пре него што се уједине.
Због овог предлога је Хришћанска унија одлучила да напусти владу, што је изазвало кризу.
Холандија већ има једну од најстрожих имиграционих политика у Европи, али је Руте под притиском деснице месецима покушавао да пронађе начин да додатно смањи прилив тражилаца азила.
Број захтева за азил у Холандији порастао је прошле године за трећину, на више од 46.000, а Влада је предвидела да би тај број могао да се повећа на више од 70.000 ове године, што би превазишло рекорд из 2015. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала