- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Зеленски може предати Кијевску лавру Васељенској патријаршији

© AP Photo / Efrem LukatskyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски састаће се 8. јула 2023. године са васељенским патријархом Вартоломејем у Истанбулу како би разговарали о „предаји“ Кијевско-печерске лавре, преноси агенција Ромфеја.
Како се наводи, притисак на Кијевско-печерску лавру је појачан због очекиваног састанка Зеленског са поглаваром Васељенске патријаршије.
„Ромфеја“ пише да ће „током састанка бити размотрено питање давања статуса Кијевско-печерској лаври ставропигије Васељенске патријаршије“ (да пређе под јурисдикцију патријарха Вартоломеја).
Поред тога, стране ће разговарати и о „другим корацима за уједињавање украјинског православља“.
Истовремено, јавља агенција, монаси Лавре не желе да пређу ни у Православну цркву Украјине, нити да прихвате статус ставропигије Васељенске патријаршије, „и то је оно што отежава преговоре“.
Бивши народни посланик у Врховној ради Вадим Новински, коментаришући јучерашње догађаје, када је комисија Министарства културе заузела три зграде Лавре, саопштио да је одговорност за ово што се дешава првенствено на највишем руководству земље и васељенском патријарху Вартоломеју, "који жели да за себе добије Лавру".
"Односно, планира се успостављање иностране јурисдикције над Лавром. Ово питање је већ разматрао Синод Васељенске Цркве. Није случајно што је заузимање Лавре почело уочи сусрета Владимира Зеленског и патријарха Вартоломеја?“, написао је Новински на друштвеним мрежама.
Раније је адвокат Никита Чекман, који заступа интересе УПЦ, изјавио да власти без икаквих законских основа заузимају манастирске зграде Кијевско-печерске лавре. Украјинске власти су биле наложиле монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте Кијевско-печерску лавру до 4. јула.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Зграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
РУСИЈА
Кијевски режим се изругује над православљем: Москва позива међународне организације да реагују
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала