- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Тешко ономе ко се радује злочинима над канонском УПЦ – то им је знак пропасти

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Митрополит црногорско приморски Јоаникије казао је данас да се у Украјини дешава прогон православних хришћана, који није виђен још од Октобарске револуције. Тешко га томе ко се радује таквим злочинствима, то је знак пропасти свима онима који то чине, додао је он.
“Данас смо се молили за Украјинску Православну Цркву и за свету Кијево-печерску лавру, посебно за Митрополита Онуфрија коме су јуче забранили улазак у његове просторије у Лаври. Који је избачен из свога сједишта. А игуман Лавре Владика Павле заточен је већ преко два мјесеца. Врши се најстрашнији прогон. Никада такав прогон хришћана православних није био од Октобарске револуције па до дана данашњега”, казао је Јоаникије у литургиској беседи у Цетињском манастиру поводом Ивањдана, саопштила Mитрополија црногорско-приморска.
Навео је да је то ужасан удар на православље.
“И то, нажалост, пред очима цијелога свијета који ћути на ту вапијућу неправду гажења људских и вјерских права. Ко највише ћути, ко данас, да тако кажемо, громогласно ћути? Управо они који највише причају да се залажу за поштовање људских и вјерских права. Цио западни свијет рекло би се да се радује и саглашава са отимањем светиња, да се радује скрнављењу светиња. А то је веома опасно. Тешко га томе ко се радује таквим злочинствима! Вјерујте, то је знак пропасти свима онима који то чине. Говорио је један ђед наших дана. када је видио како су наше власти биле удариле на Светињу: Ближи им се крај. А тада су изгледали најмоћнији. Неко га је питао: Откуд ти то знаш и како то то мислиш? А он каже: Богме, причао ми је покојни ђед, кад је Аустроугарска монархија почела да скида звона са цркава и да их одвози у своје ливнице да их претапа, неки побожни ђед из њиховога села је рекао: А, дош’о им је крај чим овако чине”, казао је Јоаникије.
Поручио је да православни вјерници у Украјини трпе ужасна понижења.
“Данас је, драга браћо и сестре, Украјинска Православна Црква, на чијем је челу Блажењејши Митрополит Онуфрије, који је стуб православља, на Голготи. И управо су доживјели Голготу уочи празника Светог Јована Крститеља коме је глава одсјечена на правди Бога. И морамо се подсјетити данашњег страдања наше браће и сестара православни хришћани у Украјини, који трпе ужасна понижења, отимања светиња и њихово скрнављење, малтретирање и пребијање свештеника, монаха и монахиња”, додао је Јоаникије.
А најгоре је, по његовим ријечима, то што већина свијета ћути гледајући те ужасне злочине.
“Међутим, потпуно смо увјерени да је Господ Исус Христос, распети и васкрсли својом силом и својом љубављу са онима који данас страдају у Украјини на правди Бога и да је Свети Јован Крститељ, коме је глава на правди Божјој одсјечена, са њима. И да их штити и упућује својим светим молитвама. А то се види – да су вођени вишњом десницом Божијом, јер и у оваквом стању Митрополит Онуфрије и јерарски Украјинске Православне Цркве, свештеници њихови и народ само проповиједају љубав и изливају свима опроштај. Никога не осуђују, једино што свједоче истину да трпе највећа понижења, отимање храмова, малтретирање и пребијање свештеника, прогон вјерника”, поручио је Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала