- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Покрет несврстаних: Потребно равноправно учешће свих спортиста на Олимпијским играма у Паризу 2024.

CC0 / Pixabay / Олимпијске игре
Олимпијске игре - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Координациони биро Покрета несврстаних усвојио је специјалну декларацију поводом Олимпијских и Параолимпијских игара које ће се одржати у Паризу 2024. године.
Аутори Декларације подсећају на претходне резолуције Генералне скупштине Уједињених нација под насловом „Изградња мирног и бољег света кроз спорт и олимпијски идеал“, укључујући и најновију Резолуцију 76/13, од 2. децембра 2021. коју су коспонзорисале 173 државе чланице УН-а , укључујући скоро све државе чланице Покрета несврстаних.
Поред тога, скренута је пажња да спорт не треба политизовати и да спортске организације у оквиру Олимпијског покрета треба да примењују неутралност, како је и наведено у Олимпијској повељи.
Наглашено је и да су Олимпијске игре као платформа за јединство и солидарност увек биле снажан гласник мира и дијалога за човечанство.

У Декларацији Покрета несврстаних наглашава се да би учешће спортиста из свих 206 националних Олимпијских комитета на Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу 2024. године било снажан симбол јединства човечанства у свој његовој богатој разноликости.

Такође се додаје да Координациони биро Покрета несврстаних, у складу са тим, изражава своју подршку напорима и иницијативама које је Међународни олимпијски комитет предузео у том циљу.
На крају текста истиче се да Покрет несврстаних са великим ишчекивањем очекује политички неутралне Олимпијске и Параолимпијске игре у француској престоници следеће године.
Олимпијске игре у Паризу биће одржане од 26. јула до 11. августа наредне године.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
СПОРТ
Захарова о сулудом захтеву Британаца: „Манифестација русофобије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала