- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија најоштрије осуђује пристрасност Гутереша

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Доњецкој области
Ситуација у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Москва је посвећена заштити деце у ратним подручјима и помоћи ће да се минимизира број цивилних жртава током специјалне војне операције, наводи се у коментару званичне представнице руског Министарства спољних послова Марије Захарове.

„Руска Федерација изражава непоколебљиву посвећеност заштити деце током оружаних сукоба. Наставићемо да предузимамо систематске мере како бисмо минимизирали цивилне жртве током специјалне војне операције", истакла је она.

Москва осуђује одлуку (генералног секретара УН Антонија) Гуетреша да руске оружане снаге уврсте на листу држава, одговорних за кршење права деце у Украјини, рекла је Захарова. Дипломата је скренула пажњу на отворену дебату Савета безбедности УН на тему заштите деце током оружаних конфликата која је одржана 5. јула, која је била посвећена објављивању годишњег извештаја генералног секретара УН за 2022. годину.
"Најоштрије осуђујемо Гутерешеву пристрасну политичку одлуку да укључи руске Оружане снаге на листу држава, одговорних за кршење права деце у Украјини. Секретаријат УН је занемарио устаљену праксу темељне провере, што је од посебног значаја у позадини лавине дезинформација, добијених од разних прозападних извора. Изненађује и то што се украјинске оружане снаге не налазе на листи кршиоца права, којима саме чланице УН приписују значајан број убистава и сакаћења деце, напада на школе и болнице“, рекла је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала