- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: НАТО нема јединствен став о касетној муницији за Украјину

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
У НАТО-у не постоји једиствен став о касетној муницији за Украјину, одлуке појединачно доносе владе чланица Алијансе, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
„НАТО као алијанса нема став о Конвенцији о касетној муницији, због тога што су поједини савезници потписали ту конвенцију, а поједини нису. Савезници сами одлучују о испоруци наоружања и друге војне опреме Украјини“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.
Он је нагласио да НАТО као војни блок не може да усваја одлуке те врсте, које би важиле за све земље-чланице.
Заменик портпарола Беле куће Ендрју Бејтс је у четвртак изјавио да администрација председника САД Џозефа Бајдена активно разматра идеју о испоруци касетне муниције Украјини.
Агенција Асошијетед прес је, позивајући се на изворе упознате с током преговора, пренела да је одлука о предавању те муниције Кијеву већ донета, а да ће то САД објавити касније у петак.
Према наводима агенције, реч је о испоруци неколико хиљада јединица те муниције у оквиру новог пакета војне помоћи Украјини.
У саопштењу се напомиње да ће САД послати Кијеву специјалну касетну муницију која има смањен ризик да не експлодира. Претпоставља се да ће на тај начин ова муниција бити мања претња по цивиле.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала