- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Украјина заслужује да постане чланица НАТО-а

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је након разговора с украјинским лидером Владимиром Зеленским да Украјина заслужује да постане чланица НАТО-а.
„Без сумње, Украјина заслужује чланство у НАТО-у“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Истанбулу, након састанка који је се завршио касно у петак, а трајао више од 2,5 сата.
Зеленски је позвао Ердогана на такозвани „глобални самит мира“ који припрема Украјина.
„Захвалан сам Турској за подршку 'формули мира', коју сам представио прошле године. Активно радимо на реализацији тачака формуле, припремамо глобални самит мира. Веома је важно да Турска буде међу лидерима и у том послу“, рекао је Зеленски.

Турска се нада продужавању „прехрамбеног споразума“

Ердоган је истакао да се нада да ће „прехрамбени споразум“, којим се регулише извоз украјинског жита и ђубрива преко Црног мора, бити продужен након 17. јула, када му истиче рок.
Турски председник је изјавио да очекује разговор с руским лидером Владимиром Путином о „прехрамбеном споразуму“, како преко телефона, тако и уживо.
„Продужавамо напоре у вези са житним коридором. Мислимо о томе колико можемо да продужимо споразум после 17 јула. Очекујемо да се он продужава најмање једном у три месеца, а у целини да се механизам продужи на две године. Очекујем да ћу ово питање размотрити с поштованим господином Путином како телефонском дипломатијом, тако и лично. То је једно од наших главних питања“, рекао је Ердоган.
Он је навео да очекује посету Путина Турској у августу.
„Наредног месеца ће господин Путин посетити Турску, поново ћемо моћи да разговарамо о размени ратних заробљеника очи у очи“, рекао је Ердоган и додао да Анкара о тој теми преговара и с Москвом, и с Кијевом.
Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершинин је у јуну изјавио да Русија ради на томе да 18. јул буде последњи дан важења „договора који се не испуњава“. И портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да нема предуслова за продужавање прехрамбеног споразума, јер онај део документа који се тиче Русије није испуњен.
„Прехрамбени споразум“ су 22. јула прошле године потписали представници Русије. Турске, Украјине и Уједињених нација.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Биће занимљиво чути о чему су разговарали Ердоган и Зеленски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала