- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Сироти Чехов и његова деца | Орбита културе

© Фото : КПГТ/Уступљено Спутњику„Сироти Антун Павловић Чехов и његова деца“ у КПГТ
„Сироти Антун Павловић Чехов и његова деца“ у КПГТ - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо зашто је управо данас важно актуелизовати највећег руског и светског мајстора приче, али и ко је био заборављени академик и свештеник Радослав Грујић.
Шта се све нашло у јубиларном 300. броју Малог Забавника, који је, после нешто више од 12 година и званично постао тинејџер, шта повезује Николу Јокића, Новака Ђоковића и Харија Потера – за Спутњик објашњава главни уредник Малог Забавника Зефирино Граси.
Како се догодило да први пут у вишедеценијској каријери први пут режира Чехова, настављајући тако циклус „Сироти Антун Павловић Чехов и његова деца“, у КПГТ, колико је актуелизовање највећег мајстора приче важно управо у времену када се широм света оспоравају великани руске књижевности и уметности – за „Орбиту културе“ открива позоришни редитељ Љубиша Ристић.
По чему је посебна поставка „Искуство у гужви“, шта је заједничко Бориславу Пекићу и Јанезу Дрновшеку, шта је све „ухватила“ на око 6000 негатива насталих од времена Брозове смрти, преко узбудљивих осамдесетих година и Новог таласа, до бурних деведесетих – за Спутњик објашњава фотограф Горанка Матић чија изложба „Искуство у гужви“, после Београда, Новог Сада, Загреба и Бањалуке, гостује на Цетињу.
О чему су маштали када су пре три деценије са „неподношљивом лакоћом“ покренули један од најпрестижнијих филмских фестивала у овом делу Европе, зашто је дуги низ његових издања прворазредни документ по коме се може тумачити једно време – уочи јубиларног Европског филмског фестивала Палић питамо оснивача и директора фестивала Радослава Зеленовића и програмског директора Мирослава Могоровића.
Какви су се филмови, обједињени слоганом „Ти можеш све(т)“ нашли на 10. Интернационалном фестивалу кратког играног филма у Бајиној Башти – „Башта Фест“, одржаном од 29. јуна до 2. јула, о чему говори 29 кратких играних остварења из 20 држава – питамо уметничку директорку и селекторку фестивала - глумицу Мају Шушу.
Ко је био проф. др Радослав Грујић, свештеник и академик, који је, као и толики други после рата пао у заборав, да ли изложба недавно отворена у УБ Светозар Марковић и има за циљ да га од заборава отргне и врати међу своје – питамо једног од аутора изложбе „Отргнут од заборава академик проф. др Радослав Грујић (1878-1955)“, Милутина Шаховића.
О четвртом албуму Београдског синдиката који је изашао после дугих 13 година, о искуству недавног наступа у Канади, али и посете комплексу Јадовно где су одали почаст српским жртвама – у „Орбити културе разговарамо са Феђом Димовићем и Бошком Ћирковићем Шкабом.
О књизи за децу од десет и више година „Догодине у Призрену – сан о слободи“ коју је недавно објавила издавачка кућа „Добродетељ“ опремљену илустрацијама једног од најпознатијих илустратора и стрип цртача из Републике Српске Предрага Иконића, разговарамо са њеним аутором Александром Миљевићем.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала