- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Запад интересује само новац, а не тиче га се трагедија људских живота /видео/

© AP Photo / Vadim GhirdaУкрајински војник са митраљезом
Украјински војник са митраљезом - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Контраофанзива Украјине била је изнуђена од западних земаља које су желеле неке резултате с обзиром на уложене огромне количине новца, наоружање и трошкова обуке украјинске војске, каже професор Драгана Митровић у емисији „Од четвртка до четвртка”.
Запада се, нажалост, не тиче трагедија масовног губитка људских живота већ новац и оружје али и репутација која се руши. То што украјински председник прича да је требало раније покренути контраофанзиву је бесмислица, јер не знамо са чим, како и где би он то кренуо раније.
„Он мора да прича да је неко други крив зато што ово сада не успева“, категорична је наша саговорница, професор Факултета политичких наука.
Врло је опасна, додаје она, прича у вези са нуклеарном електраном у Запорожју без обзира на то што је руска страна изместила искоришћено гориво. Електрана је и прављена да издржи чак и нуклеарни удар у совјетско време али се, са друге стране, аналитичари боје да кијевска страна не искористи прљаву нуклеарну бомбу и оптужи руску страну.
„Отуда се и Руси жале што се у Савету безбедности, упркос поновљеним захтевима, не отвара истрага у вези са Бучом. Прибегава се, дакле, тероризму да би се непријатељ обесхрабрио, а са друге стране, да би приказали да има неких резултата“.

Русија шаље на фронт одбрану чврсту и недодирљиву као „бетонски зид“

Међутим, Митровић каже да јој се чини да ће се та демилитаризација Украјине завршити на трагичан начин тако да Зеленски заправо више неће имати војску ни за какве офанзиве, контраофанзиве, одбране и то — веома брзо. Ако се настави овако масовна погибија, замена употребе оружја и оруђа слањем недовољно обучених људи она сматра да ће се на тај начин релативно скоро окончати свака прича о било каквој офанзиви.
„Русија, с друге стране, шаље на фронт 185.000 војника. Индијски извори их описују као линију одбране која је тако чврста и недодирљива као ‘бетонски зид’ од кога се све одбија“, изјавила је она.
Западна подршка Украјини је постала нова идеологија и њима ће, према речима наше саговорнице, бити страховито велики проблем да се приземље после ове авантуре. Та идеологија, додаје она, не даје ни милиметар простора да неко каже нешто другачије али и у њиховом јавном мњењу и у академском свету људи виде да то није реално и да то није тачно.
„Догађаји ће изнутра учинити да се ствари промене на начин да ће политичким елитама бити јако тешко да властитој јавности кажу да су све време лагали али се бојим да ће измислити неку нову причу. Бојим се само да то не буде нека нова пандемије нека нова ко зна каква прича којом ће застрашити људе”.

Кинези не повлаче брзоплете одлуке

Белоруски лидер Александар Лукашенко каже да иако су преговори о решавању сукоба у Украјини у ћорсокаку, још постоји излаз. Он је додао да ће након контраофанзиве Оружаних снага Украјине Вашингтон бити спреман за преговоре, чак и у случају неуспеха. Према његовим мишљењу преговори би могли почети на јесен, а као посредника у решавању сукоба апострофирао је кинеског лидера.
Драгана Митровић истиче да неће бити много простора да се о било чему преговора када се испуне сви циљеви руске специјалне војне операције.
„Кинески председник Си Ђинпинг се свакако неће укључивати све док то не буде разрешено и спремно и Кина је вољна да се укључи у обнову територија коме год да буду припадале. Она је ту да финансира обнову и да учествује са својим корпорацијама али не очекујем никакво брзоплето и превремено укључивање званичног Пекинга“, рекла је она.

Шта је потребно да би се избегао нови светски рат?

Гледано из кинеског угла, каже Драгана Митровић, изазови су бројни у Азији, Пацифику Јужном кинеском мору али на другим тачкама. Пекинг је, након Блинкенове посете и ужасног гафа америчког председника, посетила министарка финансија Џенет Јелен што је знак да Американци настоје, а Кинези прихватају, да се успостави комуникација тамо где има интереса, а то је пре свега област економије.
„Видимо настојање обе стране да се на санкције удара контрасанкцијама али Кина конструктивним бројним иницијативама, као што је управо завршени виртуелни самит ШОС-а, учествује у разграђивању постојећег поретка и гради нови. САД, иако најмоћнија држава света, губи позиције, углед и моћ али и даље остају супериорна војна сила, највећа економија и земља која поседује неке од кључних технологија. У том смислу Кинези и те како држе до међусобне сарадње и дијалога”.
Чињеница је, каже наша саговорница, да је чак је и амерички генерал Марк Мили признао да на свету постоје три велике силе — САД, Кина и Русија и да је тај такозвани мултиполарни свет већ настао и да је он већ реалност. То је, додаје она, свет у коме живимо са много супротности, изазова, неизвесности и опасности али не значи да нам он не нуди и много прилика и много тога доброг.
„Ипак, да би такав новонастали поредак и био стабилан и да би се избегао нови светски сукоб потребно је да постојећи хегемон призна нову реалност и да уступи део простора новонасталим силама. Проблем је то што Сједине Америчке Државе то не желе, што код њих не постоји таква свест и што том државом, барем оно што ми видимо на сцени, управљају људи из прошлости који нису способни да уче и прихвате нову реалност“, закључила је Драгана Митровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала