- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Благо са Косова и Метохије, које је дошло са неба - ево ко га чува /видео/

© Фото : Спутњику уступила Невена МаксимовићДетаљ са појаса женске ношње Косовског Поморавља
Детаљ са појаса женске ношње Косовског Поморавља  - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Српска ношња са Косова и Метохије истиче се изузетном лепотом и разноликошћу украса, а женска Косовског Поморавља као да је саткана на небу, за виле, у белом. Лепоту јој дају појас и јединствена марама - шамија. Све више жена поново се "облачи", каже Невена Максимовић, која их израђује. Она је мајстор за још један богат, јединствену украс, ћустек.
Невена живи у Пасјану, има 54 године, а већ има троје унучади. Радила је у животу, у фирми, свега пет година, рат је све пореметио, али "из сваке несреће извуче се и нешто добро". Сад ужива у ономе што ради, израђује народне ношње свог краја, посебно украсе. Тешко је, али вреди, из пуно разлога, тај посао не уме скоро нико да ради.
"Као малу, мама ме је учила, она кад је радила, ја сам радила с њом. Касније, када је кренуо рат, нисмо имали никаквог посла, вратила сам се ручном раду. Дружили смо се, радили смо тако, чисто из љубави, да убијемо време. Нешто бих и продала, тако је кренуло", прича нам.

Ћустек - мушки украс од перли

Мајстор је за ћустек, јединствени, украсни део мушке народне ношње Косовског Поморавља, има га понегде и на крајњем југу централне Србије, у врањском крају. Израда овог украса, који помало личи на џепни сат, зато га зову и "сатник", је веома сложена. Цео је израђен од јако ситних керамичких перли.
"Компликовано је зато што има доста боја које треба сложити, треба пребројати, сваку куглицу, па куглицу по куглицу нижеш, бројиш сваку, црну, белу, зелену, а када све то нанижеш, креће прави ручни рад. Узмеш иглу и хеклаш, али онда само долази, кад кренеш једну "манистру", видиш другу и тако све редом", објашњава ова жена златних руку.
© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићНевену радује што све више људи наручује ћустек, "све више њих на Косову и Метохији, али и у иностранству се "облачи" у свечаним приликама".
Невену радује што све више људи наручује ћустек, све више њих на Косову и Метохији, али и у иностранству се облачи у свечаним приликама. - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Невену радује што све више људи наручује ћустек, "све више њих на Косову и Метохији, али и у иностранству се "облачи" у свечаним приликама".

Сви поново желе да се "обуку"

Додаје да последњих година ради са све већим задовољством, јер нешто се променило, народ се окренуо традицији, многи желе да обуку народну ношњу, за свако весеље, посебно за свадбу.
Долазе по њене компликоване, уметничке радове, купују украсе, али и изнајмљују народне ношње.
"Већином из нашег краја овде на Косову, ко се "облачи", позајми ношњу, то наплатим, људи узимају и појединачне делове ношње, неко има мараму, али нема појас, позајмим му, помогнем, помажемо се. Понекад наруче и преко интернета, понекад и преко Фејсбука јавим да продајем, има заинтересованих, наручи се. Већином наручују чустек, кад су весеља, свадбе, али и фоклор. Наша културно - уметничка друштва увек стављају ћустек. Качи се на мушку ношњу, на прслук, увек са леве стране".
Као ексклузивни предмет народне традиције, ћустек Невене Максимовић нашао се и на порталу "Купуј са Космета", није јефтин, али људи купују, ћустек је веза са прецима са Косова.

Шамија саткана од облака

Поново се, и све више, носи и шамија, танка марама којом жене повезују главу или причвршћују косу. Невена ове мараме које као да су сткане од облака, кроји и шије, а затим украшава.
"Свако се "облачи", кад су свадбе, свекрва обавезно облачи шамију, мараму окачи, али и младе, не девојке, већ удате младе жене мараму на главу ставе, за свадбу и друга весеља", каже Максимовићева и додаје да истом техником којом израђује ове нежне, богато украшене мараме, прави и појасеве.
Специјално нежно, готово прозирно платно, маркизет, купује, шије, а највећи посао је украшавање;
"То је такође ручни рад, узмеш и бројиш, прво оне мале куглице, па онда оне мало веће, металне. Раније сам ишла у Скопље да их набавим, они их такође доста користе, али код нас их употребљавају и Албанци. Сада они доносе, са њима тргујем, за мараме материјал, куглице, све код њих набављам у Гњилану".
© Фото : Спутњику уступила Невена МаксимовићНевена и њен унук Павле на свадби, у ношњама Косовског Поморавља
Невена и њен унук Павле на свадби, у ношњама Косовског Поморавља - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Невена и њен унук Павле на свадби, у ношњама Косовског Поморавља

Учила би друге, да се благо сачува

Наша саговорница додаје да је радује што у њеном Пасјану сада има још неколико жена које су научиле да израђују ћустек и шамију. Њена ћерка још није преузела овај ретки занат, научиће.
"Млади нису толико заинтересовани, али мојих година, има жена, пар жена има овде да раде, воле. И "облаче се", то је традиција. Ја сам рада да научим све који желе. Било би лепо када би неко то организовао, да сачувамо ово што имамо", каже.
Додаје да израда једног ћустека траје најмање недељу дана, потребно је добро око, али и велико стрпљење, зато је и скуп, кошта и више од 100 евра, у зависности од величине и шаре. Мараме су знатно јефтиније, али појас, украс женске ношње Косовског Поморавља такође је скуп. Жене га носе и без ношње, на модерне одевне комбинације. Где год се са њим појаве, остају запажене.
Радови, ношње и украси Невене Максимовић обишли су свет, а недавно је лепота традиције Косовског Поморавља коју израђује представљена и у Музеју српског културног наслеђа у Виндсору, у Канади.
© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићРадови Невене Максимовић у Музеју српског културног наслеђа у Виндсору у Канади
Радови Невене Максимовић у Музеју српског културног наслеђа у Виндсору у Канади - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Радови Невене Максимовић у Музеју српског културног наслеђа у Виндсору у Канади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала