- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Црна Гора међу топ џет-сет дестинацијама за пензионисање

© Flickr / SarahTzКотор
Котор - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Џет-сет дестинације за пензионисање су прелепа, пријатна, безбедна уточишта која нуде ексклузивне могућности за живот.
Заправо, идеална за проницљиве пензионере који желе да уживају у зарађеном, пише за "Форбс" Кејтлин Педикорд која већ више од три деценије прати трендове живота и инвестиција широм света.
Најзначнија разлика између пензионисања џет-сета и "обичног“ одласка у пензију у иностранству је та што буџет није на граници издржљивости. Џет-сет пензионери такође препознају које су најбоље могућности да у иностранству добију више за свој новац, а да им трошкови притом не представљају проблем, преноси Б92.
Због тога имају више опција где да проведу и потроше своју пензију.
"Њихова мотивација за пресељење у иностранство није искључиво смањење трошкова живота. Они желе и да стекну нова, јединствена животна искуства и виде ствари до којих просечна особа не стигне у свом животу. То су нове ставке у њховом серијалу занимљивих прича и тражењу најбољег од свега што свет може понуди“, пише Педикорд.
За некога ко припада џет-сету, провести пензију у иностранству не представља крупан издатак за њих. На неким местима широм света могу прихватити "обичан“ животни стил у пентхаусу који могу себи приуштити по изненађујуће приступачној цени.
У избору пет најбољих светских дестинација за пензионисање на првом месту наводи – Бококоторски залив, и процењује да је ту за двоје потребно имати месечни буџет од 2.900 долара.
С погледом на исти део мора као југоисточна Италија, Бококоторски залив се може похвалити са 57 миља дивне обале окружене високим планинама и задивљујућим фјордом. Северна Калифорнија је једино друго место које се с њим може поредити.
Дубока увала Јадранског мора је залив прошаран шармантном мешавином средњовјековних градова и луксузних модерних објеката, те маринама за суперјахте. Ултрабогати третирају овај рај за јахте као своју приватну ривијеру.
Бококоторски залив је, наводи Форбс, добро познат инвеститорима, али са приступачним трошковима живота, прекрасним пејзажом, лаком резидентном политиком, значајном заједницом исељеника и бескрајним могућностима рекреације, па такође има велику привлачност за животни стил џет-сет пензионера.
"Упркос томе што има толико тога да понуди, за Црну Гору су чули само ретки. Земља на 5.300 квадратних миља – величине Конектиката – има око 620.000 становника, а званично је постала држава тек 2006. године, када је стекла независност од Србије. Велике ствари се наслућују у Црној Гори јер се очекује да ће се придружити Европској унији у наредних неколико година. Ако пре тога добијете боравиште или држављанство, Црна Гора би могла постати ваш најбржи и најјефтинији улаз у ЕУ. Осим тога, боравиште је лако добити. За то је потребна само куповина некретнине било које вредности, а некретнина се може купити већ за 50.000 евра“, пише у тексту Форбса.
Остале привлаче дестинације су Дувил у Нормандији, у Француској, затим Мендоза у Аргентини, Пукет на Тајланду и острва Туркс и Каикос у Атлантском океану.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала