- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ново истраживање открива колико у просеку лош сан скраћује живот

CC0 / Pixabay / Спавање
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Ново истраживање спроведено на 300.000 људи средњих година утврдило је да су поремећаји спавања узроковани дисањем повезани са скраћивањем животног века.
Недостатак сна није само осећај умора. Повезан је с озбиљним хроничним здравственим стањима укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес и ослабљену имунолошку функцију. То такође угрожава способност да се носимо са стресом.
Утицај сна ту не престаје. Истраживања показују да лоше навике спавања скраћују животни век. Иако не може обећати дуговечност, сан одржава наше виталне телесне процесе, пише портал Кликс.
Нова студија по први пут извештава о учинку лошег сна на дуговечност нечијег кардиоваскуларног здравља.
Истраживачи са Универзитета Сиднеј у Аустралији и Универзитета Јужне Данске анализирали су навике спавања и кардиоваскуларне болести 308.683 одраслих особа средње доби.
Студија је показала да су поремећаји спавања повезани са значајним смањењем броја година када је реч о здрављу срца.
У студију су били укључени клинички поремећаји спавања као што су несаница и поремећаји повезани с дисањем, као и низ других проблема повезаних са спавањем, попут сукоба распореда/кронотипа (врста спавања), хркања и дневне поспаности.
Два најчешћа поремећаја спавања повезана с дисањем која су разматрана у студији била су централна апнеја за вријеме спавања и опструктивна апнеја за вријеме спавања.
Анализа је открила да су поремећаји спавања повезани с дисањем повезани са скраћивањем животног века особа са здравим срцем за око 7 година.
Код жена, поремећаји спавања повезани с дисањем били су повезани са смањењем животног века за око 7,32 године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала