- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пројекат Пакш-2: Руски кредит за нуклеарку на територији чланице Европске уније

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској
Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Средства ће ићи за проширење нуклеарне електране Пакш, која тренутно обезбеђује око половине електричне енергије у Мађарској.
Руска влада је одобрила државни зајам за финансирање изградње два нуклеарна реактора за мађарску нуклеарну електрану Пакш, познату као пројекат Пакш-2, наводи се у уредби објављеној у суботу на званичном владином порталу.
Према овој уредби, Москва се обавезала да ће издвојити до 10 милијарди евра (10,2 милијарде долара) за пројекат, чији је почетак планиран средином 2024. године. Очекује се да ће кредитом бити финансиран већи део пројекта, који је укупно процењен на 12,5 милијарди евра, преноси РТ.
Према уредби, зајам је ослобођен пореза и плаћа се без „провизија, ограничења, одбитака, изузећа или компензационих задржавања“.
Пакш је једина нуклеарна електрана у Мађарској. Према уговору потписаном 2014. године, руска државна компанија Росатом ће изградити електране 5 и 6, снаге 1,2 гигавата свака. Четири постојећа реактора у Пакшу пуштена су у рад између 1982. и 1987. и производе око половину електричне енергије у земљи. Са новим модерним нуклеарним реакторима, власти очекују да ће удвостручити излазну снагу електране.
Пројекат Пакш-2 је погођен великим кашњењима, али Будимпешта је већ издала дозволу за изградњу енергетских блокова од стране Росатома. Такође је недавно добила дозволу да измени свој уговор са Русијом и укључи компанију за управљање пројектима како би се убрзао процес изградње.
Руски нуклеарни сектор до сада није био на мети западних санкција ЕУ у вези са Украјином, а Мађарска је више пута рекла да ће ставити вето на било какве покушаје наметања таквих ограничења.
Росатому је средином 2022. године припадало 20 од 53 нуклеарна реактора у изградњи широм света, а недавно је завршио изградњу прве турске атомске електране у Акуиу. Русија такође обезбеђује гориво за неколико нуклеарних реактора у Индији и Кини и гради прву нуклеарну електрану у Бангладешу.
 Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
РУСИЈА
Сијарто: Захваљујући руском гасу, мађарска складишта попуњенија од европских за 20 одсто
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Русија гради два нуклеарна реактора у Мађарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала