- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички авиони би могли бити оборени!: Корак смо ближе нуклеарном конфликту, упозорава Пјонгјанг

© AP Photo / Eugene HoshikoСеверна Кореја
Северна Кореја - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Северна Кореја оптужила је Сједињене Америчке Државе да су нарушиле њен ваздушни простор вршећи извиђачке летове, због чега је Пјонгјанг упозорио да би ти авиони могли да буду оборени.
"Провокативне војне акције САД довеле су Корејско полуострво корак ближе нуклеарном конфликту", рекао је неименовани портпарол севернокорејског министарства националне одбране, навела је новинска агенција КЦНА.
У изјави се каже да, осим америчких извиђачких авиона и дронова, Вашингтон појачава тензије тако што шаље нуклеарне подморнице у близини полуострва.
"Нема гаранције да се такав шокантан инцидент, као што је обарање америчког стратешког извиђачког авиона, неће догодити у водама источно од Кореје", истакао је портпарол.
У изјави се цитирају прошли инциденти у којима је Северна Кореја пресрела америчке авионе на граници са Јужном Корејом и у близини обале.
Северна Кореја се често жалила на америчке извиђачке летове у близини полуострва, а засад нема одговора америчке војске стациониране у Јужној Кореји на оптужбе Пјонгјанга.
Јужнокорејска војска је навела да "није тачно" да је нарушен ваздушни простор северног суседа, већ да америчка војска спроводи рутинске извиђачке летове око острва, додајући да савезници сарађују и надгледају шта ради Пјонгјанг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала