- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Баш на Теслин рођендан: Признање Србину који је послао човека на Месец /фото, видео/

© Sputnik / Сенка МилошДавид Вујић
Давид Вујић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Давиду Вујићу, српском члану мисије Аполо 11, поводом рођендана Николе Тесле, у Београду је додељена Златна плакета тог великог српског научника. Вујић, који је са својим тимом пре 64 године славио први корак човека на Месецу, постао је и почасни председник Међународног Теслиног комитета.
Члан тима седам српских инжењера који су учествовали у мисији слања првог човека на Месец, пре свега се захвалио српским научницима што су га препознали као свог, као члана српског удружења.

"Хвала вам што сте ме позвали овим изузетним поводом, на Теслин рођендан. Он је отац 21. века, отац свих нас, он је дао светлост свету. Много астонаута је посебно истицало Теслин допринос за успех мисије Аполо. У тим околностима, почаствован сам што сам овде. Мој отац је из Окучана, мајка из Глине, отац ми је стално говорио, немој да заборавиш одакле си, да си Србин. Те речи су увек у мени. И понос на историју српског народа", истакао је Вујић.

На скупу у Дому Николе Тесле говорио је и Марк Алеси, директор Теслиног научног центра Ворденклиф (ТСЦW), са Лонг Ајленда, једине преостале Теслине лабораторије.
Он је успео да се избори да се сачувају остаци лабораторије на Лонг Ајленду и до сада је прикупио милион и 400 хиљада долара за њену обнову.
© Sputnik / Сенка МилошДавид Вујић и директор Теслиног научног центра Ворденклиф (ТСЦW), са Лонг Ајленда, једине преостале Теслине лабораторије, Марк Алеси.
Давид Вујић и директор Теслиног научног центра Ворденклиф (ТСЦW), са Лонг Ајленда, једине преостале Теслине лабораторије, Марк Алеси. - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Давид Вујић и директор Теслиног научног центра Ворденклиф (ТСЦW), са Лонг Ајленда, једине преостале Теслине лабораторије, Марк Алеси.
Свечану академију у оквиру Националне кампање - Осам деценија културе сећања на једног од највећих умова човечанства у Савезу инжењера и техничара (чији је Тесла члан постао 1892. године приликом једине посете Београду), отворила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Национална кампања, коју је шеф дипломатије Ивица Дачић прогласио 12. јануара, на дан када је 1895. најславнији научник српског рода осветлио човечанство и у погон пустио прву хидроелектрану на свету, на Нијагариним водопадима, има неколико програма.
Покренуто је 11 Тесла брендова и три инцијативе назване по имену генија коме је захвално цело човечанство. Међу инцијативама је подизање Тесла парка, подизање Теслиног торња и оснивање првог Међународног Тесла комитета за доделу космополитске Тесла награде, еквивалента Нобеловој.
© Sputnik / Сенка МилошДавиду Вујићу, српском члан мисије Аполо 11, поводом рођендана великог научника, у Београду је додељена Златна плакета Николе Тесле.
Давиду Вујићу, српском члан мисије Аполо 11, поводом рођендана великог научника, у Београду је додељена Златна плакета Николе Тесле.   - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Давиду Вујићу, српском члан мисије Аполо 11, поводом рођендана великог научника, у Београду је додељена Златна плакета Николе Тесле.
Поводом стратешке кампање "Теслине године Теслиног народа" направљен је и Тесла дипломатски пасош, за Тесла амбасадоре.
Ово престижно звање понели су Давид Вујић, Зубин Мехта, Новак Ђоковић, Боби Марјановић и Џек Димић, а данас је уручена Марку Алесију, Срђану Ђоковићу, председнику Савеза инжењера и техничара Србије Игору Марићу. Стратешку кампању српске дипломатије прати порука "Тесла - енергија мира".
 Никола Тесла на изложби посвећеној Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
ДРУШТВО
Генијални визионар, ћудљиви самотњак - на данашњи дан рођен је Никола Тесла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала