- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски председник о подршци владе Украјини: Они немају свој став, они слушају велике силе

© Sputnik / Михаил КлиментьевБугарски председник Румен Радев
Бугарски председник Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев коментарисао је посету украјинског председника Владимира Зеленског Бугарској, која је реализована прошле недеље, и изразио наду да ће следећи пут таква посета бити усаглашена са њим.
„У таквој ситуацији ми је било најлакше да не одржим састанак, али то је лош сигнал за Бугарску и за 300.000 Бугара у Украјини. Надам се да ће се Влада придржавати основних протоколарних правила и да ће у будућности такве догађаје усаглашавати“, рекао је он.
Бугарски председник је критиковао Владу због одсуства сопствене позиције и мишљења. Он је на састанку са Зеленским поново позвао да се пронађе мирно решење и да се не подржи слање бугарског оружја Кијеву.
„Увек сам штитио интересе Бугарске, а не интересе других земаља. Питање је чији интерес штите политичари из парламента и Владе и шта диктира њихову политику? Прошлог октобра један од источноевропских председника (Радев је одбио да потпише декларацију девет земаља Источне Европе због клаузуле о подршци за чланство Украјине у НАТО), послао је нацрт Декларације о хитној подршци чланству Украјине у НАТО свим земљама Источне Европе. Тада сам одбио да га потпишем, јер прихватање Украјине у НАТО, пре успостављања дугорочног мира, значи директан сукоб НАТО-Русија. Тада су многи устали против мене, а сада су се ти исти жестоки критичари изненада предомислили и прихватили моју идеју. Питање је само, да ли имају своје мишљење и став? Зато што они беспоговорно следе мишљење великих земаља, што је у овом случају добро, јер имају разуман став, али у ствари наша Влада нема своје мишљење и став и то је велики проблем. Национално одговорно понашање захтева сопствено мишљење“, истакао је Радев.
Критиковао је одлуку да се Украјини испоручи још једна партија оружја и навео да Бугарска неће моћи да брзо попуни залихе.
„Колико год да вас убеђују да ће залихе бити брзо попуњене то није истина. То је процес који траје годинама. У Немачкој ће се тај процес завршити до 2030. године. Немојте да имате илузије, мислите да ћемо имати ново наоружање? То се неће догодити јер се дуги низ година владе нису интересовале за бугарску војску“, закључио је бугарски председник.
Парламентарни трг, Софија, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
РУСИЈА
Бугарски новинар: Наш народ не жели да се меша у сукоб Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала