- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ЕКСКЛУЗИВНО Србин из мисије Аполо 11: Шта ми је Маск рекао о Тесли

© Sputnik / Лола ЂорђевићДавид Вујић
Давид Вујић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Срби су испустили године, суочили се са кризом идентитета, али имају толико много истакнутих научника, инжењера на светској позорници, на свим пољима, које треба промовисати. Тесла је први међу њима. За промоцију његовог и рада осталих научника долазе бољи дани, а у њу жели да се укључи и човек који је од Тесле направио и глобални бренд, Илон Маск.
Ово за Спутњик каже Давид Вујић, једини живи члан српске седморке из мисије Аполо 11. Њему је поводом рођендана Николе Тесле, Националног дана науке, у Београду додељена Златна плакета тог великог српског научника.
У години јубилеја, Савез инжењера и техничара Србије слави 155 година постојања. Колеге из Србије захвалиле су се Вујићу на промоцији српске науке и договориле будућу сарадњу.
Члан тима седам српских инжењера који су учествовали у мисији слања првог човека на Месец гази осамдесет осму годину. После Свечане академије која је у Дому инжењера и техничара организована у сарадњи са Министарством спољних послова, пристао је да говори за Спутњик.
Прво смо га обавестили да је реч о званичном медију Руске Федерације, јер у земљи у којој живи, руски медији су забрањени.
"То није никакав проблем, кажите".
© Sputnik / Лола Ђорђевић Никола Тесла, геније који је осветлио свет
 Никола Тесла на изложби посвећеној Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Никола Тесла, геније који је осветлио свет
Упитан, да ли у довољној мери штитимо Теслу од свих који га својатају, Вујић каже да је брендирање Тесле у најбољем интересу српског народа.
„Чињеница је да су Срби по многим питањима изгубили пуно времена, али имају толико много истакнутих научника и инжењера на светској позорници, у свим сегментима, све до музике. Гледајући будућност, Тесла мора да буде „ослобођен кривице“ и поштован као оно што јесте, с обзиром на његово економско и научно ангажовање у Сједињеним Државама. Али поред тога, много је Срба који иду Теслиним корацима и чине идентичне доприносе, само што то мало ко у Србији препознаје“, каже научник чији је рад у Србији итекако поштован.

Носилац Карађорђеве звезде

Вујић је носилац Карађорђеве звезде првог степена, као и највишег признања српске дипломатије за дијаспору "Мајка Србија".
Помогао је Србији после НАТО бомбардовања, он и супруга Џинџер основали су хуманитарну организацију да помогну српском народу, а несебично су помагали и рад других добротворних организација.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Давид Вујић са супругом Џинџер, она је из лозе Едит Болинг Вилсон, супруге председника САД Вудроа Вилсона на чију иницијативу је формирана НАСА.
 Давид Вујић са супругом Џинџер  и пријатељима - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Давид Вујић са супругом Џинџер, она је из лозе Едит Болинг Вилсон, супруге председника САД Вудроа Вилсона на чију иницијативу је формирана НАСА.
Ипак, највећа мисија овог начника је промоција науке и доприноса наших научника у свету.
Тај допринос најбоље разуме Марк Алеси, директор Тесла научног центра Ворденклиф, једине пореостале Теслине лабораторије, који је такође Теслин рођендан прославио у Београду.
Овај амерички научник је у посебној мисији, жели да сачува Теслину лабораторију на Лонг Ајленду. Вујић каже да је на том месту био много пута.
„Марк је веома заинтересован, препознао је вредност Николе Тесле и Теслине лабораторије на Лонг Ајленду и торња Ворденклиф. Он је пронашао људе који могу да разраде тај пројекат, они ће купити цело земљиште и претворити га у оно што треба да буде. Безмало је све потпуно уништено, Марка је то погодило и забринуло. Организовао је своју заједницу да направи фонд и купи то земљиште, да не буде продато инвеститорима, градитељима. Он је веома иновативан човек. Урадио је посао да Теслин торањ буде обновљен, у мери у којој то буде могуће. Сада тражи донаторе, да се то и догоди“.
© AP Photo / Damian DovarganesОснивач компаније Тесла и Спејсикс Илон Маск представља пројекат Хајперлуп
Оснивач компаније Тесла и Спејсикс Илон Маск представља пројекат Хајперлуп - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Оснивач компаније Тесла и Спејсикс Илон Маск представља пројекат Хајперлуп

Контакти са Илоном Маском

Вујића смо питали и да ли има контакт са једним од најбогатијих људи света, који је новац стекао управо развојем науке, Илоном Маском.

„Видео сам се са њим, разговор са Маском био је специфичан, највише смо разговарали о Спејс икс програму. Питао сам га о његовим инжењерима и научницима који су углавном дошли из Аполо тима, то је била препорука да му се придруже. Упознао сам га да сам на челу Теслине научне фондације, веома је заинтересован да је подржи. Ручали смо и разговарали о детаљима“, открива Вујић за Спутњик.

Питамо га колико је Маск упознат са тиме одакле Тесла и он долазе, да имају српско порекло, колико познаје Србију. Каже нам да Маск пре свега разуме Теслину вредност, а јако добро и вредности српско – америчких научника и инжењера.
Макс све разуме. Али очигледно је да не жели да буде укључен у било шта политичко, као и ја, то би могло да негативно утиче на његове циљеве. Држимо се подаље од било какве политичке дискусије. Приоритетан је фокус на успех, дизајн и напредовање програма Спејс икс“, каже Вујић и наздравља поводом Теслиног рођендана, брендираним српским вином „Тесла“ из Инђије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДавид Вујић наздравља поводом Теслиног рођендана
Давид Вујић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Давид Вујић наздравља поводом Теслиног рођендана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала