Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: На северу Косова може доћи до још веће кризе ако обе стране не прихвате европски предлог

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆСпецијални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да је за излазак из кризе на северу Косова потребно организовати нове изборе уз учешће Срба, испунити обавезе из дијалога, и формирати Заједницу српских општина, преноси Репортери.
Ескобар је у унтервјуу за ХРТ навео да су високи представник ЕУ Жозеп Борељ и изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак представили три једноставна корака за деескалацију на северу.
„Први корак је да склонимо људе са улице. Такође, градоначелници не би требало да се бирају да би привукли пажњу. Потребни су нам нови избори уз безусловно учешће Срба. Потребан нам је и рок за српско спровеђење обавеза, и за нацрт статута ЗСО. Реч је о једнакости, правичности и бенефицијама за обе стране“, нагласио је Ескобар.
Он је истакао да може доћи до још веће кризе, уколико две стране не прихвате план ЕУ за смиривање сукоба.
„У Охриду је постигнут споразум о нормализацији, за стварање мирних услова између два непријатељска суседа по европским правилима. Не само да су нормализовали своје односе, већ су се и ускладили са ЕУ. Морамо да се вратимо на то“, додао је Ескобар.
Он је нагласио да споразум ствара праве услове за продубљивање европских интеграција.
„У међувремену се десио низ дестабилизујуц́их акција. То нас је одвратило од спровођења тог споразума. Морамо се вратити њему”, рекао је Ескобар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала