Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Спреман сам за деескалацију, ЕУ и САД меки према Београду

© Tanjug / DOPISNIK KIMАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је спреман и опредељен за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије додајући да су ЕУ и САД увеле мере против Приштине. Он је оптужио ЕУ и САД да су "мекани" према Београду како би Србију што више склонили од руског утицаја.
"Наравно да сам за деескалацију, спреман сам за нове изборе у те четири општине што пре је могуће, али све мора бити у складу са владавином права", казао је Курти за Би-Би-Си.
Како је изјавио, са партнерима из САД и ЕУ комуницира и координира, али у тој ситуацији морао је да поштује законе тзв. Косова.
"Ми координирамо, али то не значи да се слажемо све време по свим питањима. Немам друго објашњење зашто су ЕУ и САД тако меки са Београдом осим да би Србију склонили од Кремља", нагласио је.
На питање о малтретирању Срба који су ухапшени на северу Косова и Метохије, Курти је казао да ће они који су били насилни, ако су то били према ухапшенима, бити суспендовани.
Међутим, како је додао, његови министри су испитали све случајеве и послали писма шефу европске дипломатије Жозепу Борељу у којима су доказали да је шта год да је урађено све било у складу са процедурама и законом тзв. Косова.
Упитан зашто не формира Заједницу српских општина када је то обавеза коју је Приштина прихватила пре 10 година, Курти каже да Београд жели ЗСО на Косову и Метохији као што је Република Српска у БиХ.
"Тај споразум из 2013. и 2015. није прошао косовски Уставни суд", казао је и навео да је предложио модел за Заједницу као што је организована за Србе у Хрватској.
Како је навео, он је спреман за разговоре и смиривање ситуације, а то је показао и у Бриселу последњи пут.
Међутим, како је навео, тада председник Србије Александар Вучић није хтео да се састане са њим, преноси Косово онлјан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала