- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак о хаосу на Вимблдону: „Размишљам – да ли да се вратим кући или да останем...“

© AP Photo / Alberto PezzaliНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић се после пласмана у четвртфинале Вимблдона осврнуо на проблеме организатора са заказивањем мечева због чега је дуел са Хубертом Хуркачем морао да игра и у недељу и у понедељак.
Два сета су њих двојица играли у недељу увече, а два у понедељак поподне. Пољак је добио један сет и смањио на 2:1, да би Новак у четвртом направио једини брејк на мечу и то му је било довољно за тријумф.
Ђоковић је рекао да су у недељу и понедељак он и Хуркач имали два различита меча, јер под кровом у недељу није било ветра и било је клизавије.
„Данас је било доста ветровито, било је јако тешко добити ритам и темпо у подбацивању лоптице, али на њега то није баш утицало. Мислио сам да је то била шанса да кренем да читам његов сервис, али нисам успео. Не могу да се сетим када сам се осећао оволико беспомоћно на ритерну. Знао сам да има јак сервис и да је добар на трави, али нисам очекивао да сервира баш оволико добро. Свака му част. Био је баш тесан меч, имао је своје шансе, посебно у тај-брејку првог сета, али сам у битним моментима успео да му прочитам сервис, направим брејк и успем“, рекао је Ђоковић.
Њега су новинари питали о програму Вимблдона и о чињеници да мечеви не смеју да се играју после поноћи иако за то сада постоје услови.
„Мислим да је тај ‘полицијски час’ тешко померити, то разумем, али мислим да мечеви могу да почињу барем у 12.00 (насупрот сада 13.30). Мислим да би то направило битну разлику. Када прође 8 увече, знате да је велика могућност да не завршите меч. То је било и против Вавринке и против Хуркача, оба меча су почела после пола 8 увече. А за оба та меча сам се загревао око 1 поподне. Па онда, да ли да се вратим кући, да ли да останем. У недељу сам одлучио да останем и због тога сам чекао седам сати да ми почне меч, а то је баш пуно. Данас знам да имам барем сат и по времена, а онда ме позову после 20 минута, јер је Хадад Маја предала против Рибакине у мечу пред мог. То је непредвидивост тениса. Морате да будете спремни за све сценарије. Када сам гледао мечеве који су играни пре мог јуче, мислио сам да ти мечеви могу да буду дугачки, али то нисам могао да знам сигурно, то можемо само да предвиђамо. Има много играча, много људи у тимовима играча, они сви заузимају нека места и тешко је овде наћи неки кутак у којем можете да будете сами са собом. На крају дана, то је што је, морам да се прилагодим и није ни први ни последњи пут да будем у овим околностима. Вимблдон је много остао уз своју традицију, што стварно поштујем јер мислим да има много тога што је потребно сачувати. Иако је било стварно лепо да тренирамо на Централном терену пред меч у последњих неколико година, нисам љубитељ тога, ја сам више за то да то не буде тако, мислим да би то било добро за терен. И трава је најсензитивнија подлога у спорту, после пар тренинга се већ виде оштећења, због клизања и сличног. Има различитих начина на који ће покушати да реше ове проблеме, сигуран сам“.
Додаје да је изузетно тешко играти против играча као што је Хуберт Хуркач јер на ритерну не постоји шанса.
„Ја немам сервис као Хуркач и морао сам мало више да радим на својем сервису и притисак се подигао. Био сам фрустриран игром у последњем гему трећег сета, али честитам и њему, ја сам био пасиван, али сет је одједном ‘нестао’ за мене. Нисам искористио шансе и због тога сам био фрустриран, али сам се онда прегруписао и рекао да крећем испочетка. У четвртом сам се осећао мало енергичније, више у балансу, поготово на ритерну, а на 3:3 сам сјајно ритернирао, јер је он погађао прве сервисе, али ја сам их добро антиципирао. Мислим, он погађа све углове и баш је прецизан, сервира преко 200 на сат, тако да је ту често коцкање – изаберите страну и нека вам је са срећом. Релије сам желео, али мислим да је он играо данас много боље са основне линије него синоћ. Један стварно сјајан меч“.
Наредни Новаков ривал је Андреј Рубљов који данас није био на терену, већ је још у недељу добио Александра Бублика.
„Андреј је фантастичан играч који има један од најбољих форхенда у игри. Јак интезитет доноси, својим стењањем мало и плаши противнике. Веома је добра особа и ради изузетно напорно како би био топ 10 играч, што и јесте већ годинама. Један је од најконстантнијиих играча на свим подлогама, веома га поштујем. Изненађује ме то што никада није дошао до полуфинала Гренд слема, што ће му сигурно бити мотивација против мене. Мораћу да се припремим за њега на други начин него што сам против Хуркача, он нема тако јак сервис, али сигурно има брже руке и веома снажну игру са основне линије. Надам се да ћу се опоравити и бити довољно свеж за сутра“, закључио је Ђоковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала