- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски добровољац: Украјинска војска користи заробљенике за „деминирање“

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаРуски војник у Украјини
Руски војник у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Украјинска војска користи руске ратне заробљенике за „деминирање“ на Запорожском правцу, изјавио је руски добровољац са надимком „Топаз“.
Заробила га је јединица „Скала“ на доњецком правцу. Навео је да су га украјински војници стално понижавали, тукли и присиљавали да гради утврђења. Затим је јединица „Скала“ добила наредбу да се пребаци на запорошки правац. Задатак украјинских војника био је да сазнају позицију руских војника на делу фронта.

„Током ноћи су мене и још једног заробљеника подигли, било је око три сата. Послали су нас са групом украјинских војника на задатак, требало је да вршимо деминирање. Како је требало да изгледа то деминирање? Требало је да идем напред, ако наиђемо на мину ја ћу погинути, а онда ће погинути и заробљеник иза мене“, рекао је он.

Руске позиције у запорошком правцу су јаке и приступ је ојачан густим минским пољима, због чега кијевска војска има значајне губитке.
Према речима „Топаза“ руски заробљеници без оружја и панцира су морали да иду на удаљености од најмање осам метара испред украјинске пешадије. Рекао је да је украјинска јединица имала задатак да се приближи што је могуће ближе руским позицијама, а затим да сачека појачање за њихов следећи напад. Међутим, украјинска обавештајна група и ратни заробљеници су откривени.
Неколико људи из украјинске јединице „Скала“ су убијени. „Топаз“ је успео да побегне јер су га ослободили руски војници. Према речима руског добровољца, други руски заробљеник је нагазио на мину и погинуо.
Руски артиљерци у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
РУСИЈА
Украјинска војска шокирана руском одбраном – не могу ни да се приближе утврђењима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала