- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Никшићу отворена Љетња школа српског језика за странце

© Фото : Уступљено Бобану НововићуОтварање Летње школе српског језика за странце у Никшићу
Отварање Летње школе српског језика за странце у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Трећа по реду Љетња школа српског језика за странце и припаднике српске дијаспоре почела је данас и трајаће до 26. јула у Никшићу, а након тога одржаваће се до 30. јула у Будви.
Председница Матице српске Друштво чланова у Црној Гори проф.др Јелица Стојановић је на отварању школе казала да је “ српски језик је веома стари језик који има дугу усмену и хиљадугодишњу писану историју и континуитет.
"Српским језиком је писана богата и велика књижевност. Српски језик је кроз сву историју у свим просторима који су ушли у састав Црне Горе у Црној Гори био присутан као једини језик, ако говоримо о словенским језицима, и увек се звао српским именом. Дакле, српски језик у Црној Гори и зато га учимо у Црној Гори да би и наши полазници знали да у Црној Гори се никад није говорио ниједан језик осим српски, осим у последње деценију и по када је направљено насиље над именом српског језика. Тако се и писмо српског језика –ћирилица увек звала српским именом, не само у Црној Гори него на свим просторима докле је допирао српски језик. Зато је нама лепо у српском језику и са српским језиком па ће тако бити надам се и полазницима наше школе“, рекла је Стојановићева.
© Фото : Уступљено Бобану НововићуОтварање Љетње сколе српског језика за странце у Никшићу
Отварање Љетње сколе српског језика за странце у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Отварање Љетње сколе српског језика за странце у Никшићу
Она је објаснила зашто се школа српског језика одржава баш у Никшићу.

„ Између осталог и зато што се у Никшићу говори чистим српским језиком . Говор је задржао непомућене боје вокала што је одлика историје српског језика , четвороакценатски систем и сличне правилне облике у српском језику. Тако ће студенти онда бити у прилици да заиста науче непомућени српски језик и да истовремено науче и екавицу и ијекавицу, који су два плућна крила једног срца српског језика. Зашто је важно знати ијекавицу? Зато што је ијекавица увек у историји била само српска . Дакле, екавица је и кајкавска, екавица и икавица су чакавске, а српска је и екавица и ијекавица и икавица . Значи, једино је српски језик кроз историју имао ијекавицу, иако се данас ствара донекле другачија представа и другачија ситуација”, изјавила је Стојановићева.

Полазнике школе поздравила је и представница Амбасаде Србије у Црној Гори Јелисавета Челановић.
Летњу школу српског језика ове године похађаће 38 полазника из више земаља света, а добродошлицу у град подно Требјесе пожелео им је и председник Општине Никшић Марко Ковачевић:
“Општина Никшић је у српском језичком простору територијално највећа општина, тако да имате привилегију да у њој будете, а на простору општине Никшић се родила мајка реформатора српског језика Вука Караџића, Јегда, и то у Озринићима, а недалеко од Никшића, у Петњици код Шавника и његов отац Стефан. И Вук је управо дијалекат са овог простора узео у основу своје реформе коју данас сви примењују на српском језичком простору. Желим да упознате овај део српског језичког простора у Црној Гори. Српски језик је већински језик у Црној Гори, Србији и Републици Српској а преко десет милиона људи на свету говори њиме и он је њихов матерњи језик. Ово је једна велика култура са којом се упознајете иако, можда, на први поглед не изгледа тако“, казао је Ковачевић.
Полазнике школе је поздравила и проф.др Ана Јањушевић Оливера, испред удружења "Пријатељи Никшића":
Из Матице Српске – Друштва чланова у Црној Гори, која је, уз подршку Општине Никшић, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, и другим организацијама и појединцима, била организатор прошлогодишње Школе српског језика, наводе да су за сада пријављена 42 кандидата из 12 земаља.
У одвијање наставе и ваннаставних активности биће укључено 16 предавача, од чега ће четворо константно држати часове српског језика. Осим часова српског језика биће организавана и предавања из различитих области: књижевност, географија, историја, биологија мора, религија, психологија, филмска и ликовна умјетност.
Саставни дио Школе српског језика за странце јесте упознавање са историјским знаменитостима и природним љепотама Црне Горе, па ће бити организано девет излета широм Црне Горе: посјета манастирима Острог, Цетињског и Жупског, манастира Косијерево, потом обилазак локалитета Црвена стијена, Жабљака, вожња жичаром, обилазак моста на Тари и рафтинг, Капетаново језеро и Лукавица, Скадарско језеро, крстарење Бококоторским заливом.
Прва Љетња школа српског језика организована је 2019. године у Игалу са циљем да се кроз учење српског језика странцима и припадницима српске дијаспоре представи оно што је најважније у нашој култури и традицији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала