Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Владајућа коалиција подржава разрешење Басте

© Sputnik / Лола ЂорђевићРаде Баста
Раде Баста - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Посланици владајуће коалиције најавили су данас да ће подржати разрешење министра привреде Радета Басте које је предложила председница Владе Ана Брнабић, оцењујући да у влади мора постојати јединство када је реч о државној и националној политици.
Опозиција је критиковала избор Басте за министра привреде уз поруку да нису много заинтресовани за његову политичку судбину.
Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор каже да ће та посланичка група гласати за разрешење, оцењујући да је реч о техничком питању.
"Члан Владе одговора за свој рад председнику Владе, Влади и Народној скупштини. Влада је предложила његово разрешење и у оваквим ситуацијама је то једно техничко питање. Да је по нашем Уставу канцеларијски систем, као што је у Немачкој или Мађарској, Скупштина и не би требала да расправља о разрешењу министра већ би председник Владе то могао да учини и без скупштине", рекао је Пастор.
Како је додао, пошто је Србија земља са чистим парламентарним системом државне власти, Народна скупштина је једини орган који има надлежност да изабере и разреши било ког члана Владе.
Посланик Зелено левог клуба Ђорђе Павићевић рекао је да они неће гласати ни за ни против, а разлог за то је, каже, тривијалан.
"За нас је министар Баста један типичан министар који се из нестручних разлога нашао на позицији коју би требало да обавља неко ко боље познаје економију и више познаје привреду И те аргуменре смо износили када је министар именован", рекао је Павићевић.
Шеф посланичке групе Српског покрета Двери Бошко Обрадовић најавио је да ће та посланичка група гласати за разрешење Басте подсетивши да су и Двери тражиле да он подносе оставку када је рекао да Русији треба увести санкције.
Обрадовић је упитао зашто је Баста уопште предложен за министра привреде, а осврнуо се и на то што је министар привреде као директор "Београдских електрана" честитао Кристоферу Хилу именовање за амбасадора САД у Београду.
Како је навео реч је о "легендарној изјави" имајући у виду да је Баста као директор јавног комуналног предузећа честитао амбасадору као да је министар спољних послова Србије.
"Колико је још спавача запада у редовима власти? Колико је још агената западних интереса у СНС и владајућој коалицији? Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Драган Шормаз, Раде Баста, има ли краја западним агентурама у Србији од 5.октобра до данас", упитао је Обрадовић.
Током расправе више пута је посланик "Морамо - Заједно" Александар Јовановић Ћута прилазио столу председавајућем како би негодовао јер није добио реч.
Како је објаснио председавајући Усаме Зукорлић Јовановићу је на једној од претходних седница изречена мера одузмања речи, те му је не може дати.
У скупштини је у току једносатна пауза, после чега ће расправа о разрешењу министра Радета Басте бити настављена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала