Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

44. дан протеста Срба у Звечану: Сваког дана је све горе, ЕУ и САД речима неће зауставити Куртија

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБлокада Кфора у близини општине Звечан
Блокада Кфора у близини општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Мирни протести Срба на северу Косова ушли су у 44. дан, а испред општинске зграде у Звечану и данас је окупљено стотинак људи, међу којима је највише запослених у овој локалној самоуправи и који траже да им се омогући да се врате на своја радна места, која су узурпирале косовске полицијске снаге.
Како јавља репортер Косова онлајн, окупљени су одлучни да не одустану од захтева да се повуку специјалне полицијске јединице са севера, да оду нелегитимно изабрани албански градоначелници, који су мандат добили на изборима са излазношћу од око 3,5 одсто, као и да се ослободе Срби које су претходних недеља ухапсили припадници полиције, неретко уз непотребну и прекомерну употребу силе.
Грађани који су на температури од 40 степени и данас окупљени и мирно протестују избегавају да говоре под именом и презименом, јер, како наглашавају, "свака фотографија и порука у медијима значи и нове спискове за хапшење".
"Тога су сви овде свесни и зато се људи крију када виде фоторепортере и сниматеље. Видите и сами да готово на недељном нивоу Курти проширује списак за хапшења. На мети су многи угледни Срби, политичари, лекари, наставници, сви који му засметају на путу да север Косова буде без Срба", каже нам један од окупљених.
Надају се да ће међународни посредници коначно зауставити свакодневни прогон који Срби трпе од Аљбина Куртија.
"Сви причају о деескалацији. Зна се ко је довео до овога, Курти и његове акције са специјалцима. Упркос свим позивима да повуче специјалне јединице из општина то се још није догодило. Све је остало само на речима, претњама и упозорењима. Какве санкције ЕУ и САД, то је само шала међународних представника. Ништа се овде није променило. Сваког дана је све горе", кажу грађани.
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СРБИЈА
Душану Обреновићу из Звечана продужен притвор за још два месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала