- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Данска, Шведска и Немачка тврде су информисале Русију о истрагама на гасоводима „Северни ток“

© AP Photo / Danish Defence Command via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток"
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Власти Данске, Шведске и Немачке тврде да су, наводно, информисале руску страну о току истраге терористичких аката на гасоводима „Северни ток“, наводи се у заједничком писму сталних представника три земље у Уједињеним нацијама, објављеном данас.
„Власти Руске Федерације биле су информисане о спроведеним истрагама“, истиче се у тексту документа.
Представници три државе тврде да истражне радње још трају и да је за сада „немогуће рећи када ће се завршити“.
Данска, Немачка и Шведска упутиле су ново заједничко писмо Савету безбедности УН у вези са статусом њихових истрага о експлозијама на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“. У њему се наводи да је тренутно немогуће рећи када ће се истраге завршити, навело је данско Министарство спољних послова на Твитеру.
Претходно је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио да је Русија за 11. јул затражила одржавање нове отворене седнице Савета безбедности Уједињених нација у вези с експлозијама на гасоводима „Северног тока“.
Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СВЕТ
Шведска: Део материјала о нападима на "Северни ток" можда буде поверљив; Пољска демантује умешаност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала