- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мења се дизајн новчаница евра: Седам предлога за нови изглед

CC0 / Pixabay / Новчанице евра
Новчанице евра - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Европска централна банка (ЕЦБ) спремна је да обнови дизајн новчаница евра и то тако што ће да одбаци тему „прозора и мостова“, која се налазила на новчаницама последњу 21 годину.
Досадашњу тему замениће један од седам дизајна који је представила ЕЦБ, а на којима су мотиви од света природе, као што су птице и реке, па све до будућности Европе и „заједничког европског идентитета“, како су навели из ЕЦБ.
Отворена је јавна расправа о новом дизајну новчаница, која ће трајати до краја августа, а сви грађани еврозоне могу да гласају на интернет страни ЕЦБ. Како наводе из ЕЦБ, поред те анкете, о изгледу ће одлучивати и расправе у одређеним фокус групама.
Фабио Панета, члан Извршног одбора ЕЦБ, рекао је да се ради на „новој серији високотехнолошких новчаница са циљем спречавања фалсификовања и смањења утицаја на околину“.
Коначну одлуку о изгледу донеће Управни одбор ЕЦБ 2024. године.
Шест од седам предлога саставила је група стручњака коју је ЕЦБ именовала крајем 2021. године. Они су одабрани са списка од 29 првобитних предлога, а Управни одбор ЕЦБ додао је још један – „европску културу“
Иначе, птице су тесно изгубиле на првом конкурсу за изглед новчаница евра пре две деценије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала