- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Руска команда предузима мере заштите војске од касетних бомби

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Серге Шојгу
Министар одбране Русије Серге Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Команда Заједничке групе руских снага предузима мере за заштиту људства и технике од ударних елемената касетне муниције, изјавио је на конференцији за медије руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Он је приметио да ће америчка предаја касетне муниције Украјини помоћи да се продужи сукоб.
„Цео свет је већ видео да су потврдили да су предали касетну муницију. То оправдавају на различите начине. Говоре да су сада, с обзиром да је конвенционална муниција калибра 155 милиметара фактички потрошена, док не почне њихова производња, одлучили да се покрију овом касетном муницијом. То ће наравно утицати на продужење сукоба“, констатовао је он.
У случају да САД испоруче касетну муницију Кијеву, руске оружане снаге ће бити принуђене да користе слична средства против украјинске војске као одговор, оценио је Шојгу.
Он је напоменуо да „Русија има касетну муницију, како се каже, за све прилике“.
„Притом је она много ефикаснија од америчке, а њихова номенклатура је шира и разноврснија“, нагласио је руски министар одбране.
Министар је истакао да украјинске снаге нису постигле циљ контраофанзиве ни у једном правцу.
Како је навео, губици Украјине од почетка контраофанзиве износили су више од 26.000 војника и 3.000 комада различитог наоружања.
Према његовим речима, украјинска страна је толико „покренула и загрејала“ тему контраофанзиве, да је „трећина света“ чекала почетак самита НАТО-а у Вилњусу 11. јула.
„Како би сумирали неке резултате, шта су постигли током ове нашироко рекламиране и најављиване, како су је назвали, ‘стратешке’ контраофанзиве. На крају, са чиме су дошли на самит НАТО-а? Од 4. јуна губици непријатеља износили су више од 26 хиљада војника и три хиљаде јединица различитог наоружања“, истакао је министар.
Према његовим речима, Оружане снаге Украјине настављају са својим безуспешним јуришима, покушавајући да пробију одбрану руских снага у различитим правцима.
„Буквално је у протекла два дана покренуто неколико нападачких таласа на јединице 7. чете 70. моторизованог пука и 291. пука 42. моторизоване дивизије“, рекао је он.
Шојгу је додао да је за два дана готово непрекидних борби непријатељ је изгубио до 90 људи, четири тенка, од којих три „леопарда“, и 15 борбених возила пешадије, од којих је шест „бредли“.
Од 4. јуна руске снаге уништиле су 914 јединица специјалних возила, два противваздушна ракетна система, 25 возила за ракетне системе, 403 артиљеријска оруђа и минобацача, укључујући 43 америчка система М777 и 46 смаоходних артиљеријских система стране производње које користи Кијев, додао је Шојгу.
Такође, од почетка украјинске контраофанзиве, руски ПВО системи оборили су 176 ракета „хајмарс“, 27 крстарећих ракета „сторм шедоу“ и 483 украјинске беспилотне летелице.
Шојгу је истакао да Оружане снаге Русије високопрецизним ударима на резерве украјинске војске, укључујући западну технику, значајно смањују офанзивни потенцијал украјинских снага.
Како је навео, обавештајне агенције Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а пажљиво прате и анализирају резултате борбеног рада Оружаних снага Русије.
Он је додао да руски председник Владимир Путин, упркос заузетости, два пута дневно слуша рапорте команде Заједничке групе, као и појединачних команданата са детаљним извештајима о тренутној ситуацији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала