- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Срамота у центру Загреба: Познато шта се налази у кеси за смеће на споменику Николи Тесли /фото/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆНикола Тесла
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Само дан након што је обележена 167. годишњица рођења Николе Тесле, на споменику великом научнику у центру Загреба, на почетку улице која носи његово име, затечено је смеће.
Ко је и зашто то урадио, није познато, наводе хрватски медији.
У кеси за смећесе налазио венац, постављен у понедељак поводом рођендана научника, саопштио је председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац.
"Гледајући вести у први смо мах и сами поверовали да је реч о томе, те смо се око поднева упутили да видимо да ли је смеће неко у међувремену макнуо. Кад смо дошли до споменика видели смо да врећа за смеће није макнута и да се у њој заправо налази венац са цвећем који је неко ставио у њу", наводи се у саопштењу председника СНВ.
Додаје се да је венац, који је стављен у кесу за смеће, заправо венац који су у понедељак положили представници СНВ, СКД Просвјете, СДСС-а, Српског демократског форума, двојица посланика у Хрватском сабору и један одборник у Скупштини Града Загреба.
"Можда ће се неком чинити да је тиме штета или срамота мања, а некоме да није реч ни о штети ни о срамоти, већ о успешном перформансу. Како год било, ми веома добро знамо што се са стављањем венца СНВ-а и других српских организација у комуналну врећу за смеће хтело поручити нама и о нама", пише у саопштењу.
Како се наводи, "тај белег знања предуго и пресвакодневно носимо".
"Истина, можда га нисмо очекивали ни на Теслин рођендан, ни у Теслином крилу, ни на раскрсници Масарикове, Прерадовићеве и Теслине", додају из СНВ.
Никола Тесла, један од највећих умова у историји, човек који је својим изумима умногоме преобразио свет односно поставио правац развоја, рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, Лика, тада Војна граница (Војна крајина) у склопу Аустријског царства, данас Хрватска.
Рођен је као четврто од петоро деце у породици Милутина Тесле, свештеника Српске православне цркве, тада Карловачка митрополија, и Георгине, Ђуке, која је такође стасала у свештеничкој кући проте Николе Мандића и Софије, рођене Будисављевић.
Већину живота Тесла је провео у САД, радећи у различитим компанијама и лабораторијима, међу којима су и оне које је сам основао.
Тамо је, подсетимо, патентирао око 700 изума у подручју електротехнике и радиотехнике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала