- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Ако Украјина не победи Русију, њено чланство у НАТО изгубиће на актуалности

© AP Photo / Vadim GhirdaГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
НАТО савезници су се договорили да поједноставе процес ступања Украјине у Северноатлантску алијансу, изјавио је генерални секретар Јенс Столтенберг на конференцији за штампу након првог дана самита НАТО у Вилњусу.
Он је истакао да су савезници усвојили пакет вишегодишње подршке Кијеву од три елемента у циљу приближења Украјине чланству у НАТО.
Према његовим речима, пакет укључује помоћ у преласку украјинске војске на НАТО стандарде, стварање формата Украјина-НАТО у коме ће Украјина бити равноправна са чланицама Алијансе, као и укидање стандардног плана придружења НАТО.
„Поново смо се сагласили да ће Украјина постати чланица НАТО и договорили да се укину захтеви из Акционог плана за чланство у Алијанси. То ће изменити пут учлањења Украјине у Северноатлантски савез, уместо двостепеног, то ће бити једнофазни процес“, објаснио је Столтенберг.
Он је поручио да ће Украјина бити позвана да се придружи НАТО када савезници закључе да су сви услови испоштовани, истакавши да процедура учлањења не предвиђа временски оквир и заснована је на испуњењу свих услова.

Услов за чланство – победа у сукобу против Русије

Столтенберг је оценио да уколико Украјина не успе да победи у конфронтацији против Русије, питање њеног чланства у НАТО изгубиће на актуалности.
„Најважнији задатак тренутно је обезбедити победу Украјине. Ако Кијев не победи, питање о гранцијама и чланству у Алијанси уопште неће бити актуелно“, поручио је генерални секретар.
Он је истакао да се све чланице НАТО придржавају гледишта да Украјина не може бити примљена у ову организацију све док у тој земљи трају ратна дејства.
Истовремено, Столтенберг је признао да је Алијанса почела да припрема и обучава украјинску војску још 2014. године.
Он је, такође, објавио да су чланице НАТО потврдиле планове за обуку украјинских пилота на ловцима Ф-16.
Генерални секретар је, поред тога, истакао да ће прва седница бити одржана у среду уз учешће украјинског председника Владимира Зеленског.

НАТО одобрио распоређивање 300 хиљада војника на источном крилу

Столтенберг је, такође, објавио да су лидери НАТО одобрили план за распоређивање 300 хиљада војника на источном крилу Алијансе и значајно проширење одбрамбених набавки.
Он је истакао да су савезници усвојили најпотпунији план одбране од краја Хладног рата како би се изборили са главним претњама, Русијом и тероризмом.
Столтенберг је такође нагласио да ће савезници повећати војне трошкове за 8,3 одсто у текућој години, док се тренутно на одбрамбене потребе троши 2 одсто.

Чланице НАТО ће се заједно супротставити јачању кинеског утицаја

Поред тога, Столтенберг је истакао да су се НАТО земље договориле да се заједно супротставе јачању утицаја и војне моћи Кине.
Према његовим речима, лидери НАТО држава су навели да дејства Кине „подривају безбедност савезника“.
„Кина није наш непријатељ, треба да наставимо интеракцију. Међутим, дејства Пекинга подривају нашу безбедност. Кина наставља да оспорава светски поредак, утемељен на правилима, одбија да осуди рат Русије против Украјине, прети Тајвану, наставља да повећава војну моћ. Кина према свом темпу и размерама, спроводи невиђену модернизацију нуклеарног арсенала“, закључио је Столтенберг.
Он је додао да ће у среду ова питања бити размотрена на заједничком састанку у Вилњусу да лидерима ЕУ, Јужне Кореје, Јапана, Аустралије и Новог Зеланда.
У престоници Литваније, Вилњусу, данас је почео дводневни, 74. самит НАТО-а који окупља око 50 делегација из земаља чланица и партнерских држава Алијансе. Како је најављено, главна тема догађаја биће подршка Кијеву.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Специјална операција у Украјини
„Невиђено и апсурдно“: Зеленски већ хистерише, а није ни стигао на самит НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала