- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг предлаже да се убрза процес уласка Украјине у НАТО

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајинске заставе испред кијевске градске администрације
Украјинске заставе испред кијевске градске администрације - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг предложио је да се за Украјину укине Акциони план за приступање Алијанси како би се скратио процес уласка те земље у НАТО.

„Предложио сам план од три тачке за приближавање Украјине НАТО-у. То је пакет вишегодишње подршке, јачање политичких веза преко формирања Савета НАТО-Украјина, као и укидање Акционог плана за чланство за Украјину, што ће јој омогућити да скрати процес придруживања“, рекао је он уочи почетка самита НАТО у Вилњусу.

Коментаришући украјинску контраофанзиву, Столтенберг је истакао да украјинске снаге „наилазе на жесток отпор Руса који су на положајима са припремљеном одбраном“, укључујући минска поља и противтенковске баријере.
„Позициона одбрана је озбиљан изазов, али НАТО мора да се фокусира на наставак подршке Украјини. Рат је, по дефиницији, непредвидив и може трајати дуже него што очекујемо. Наш једини одговор је да треба да подржавамо Украјину онолико дуго колико је потребно и морамо наставити да повећавамо помоћ Украјини –то ће бити јасан сигнал са овогодишњег самита. Важно је запамтити да је овај рат почео 2014. године и да су земље НАТО од тада увек подржавале Украјину“, поручио је Столтенберг.
Такође је казао да на самиту очекује да земље НАТО објаве нове пакете војне помоћи Украјини.
 - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СВЕТ
Почиње дводневни самит НАТО: У Вилњус стиже око 50 делегација, главна тема – Украјина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала