- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Виљнус са Бајденом стигао и „авион судњег дана“

© AP Photo / Michael ProbstАвион
Авион - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
У Вилњус, где 11. јула почиње самит НАТО-а, слетео је амерички „авион судњег дана“ Boeing 747-Е4Б, показује сервис Flightradar24.
Авион је полетео из града Кемп Спрингс у Мериленду (где се налази америчка ваздухопловна база Ендруз) и слетео у литванску престоницу у уторак рано ујутро. Данас у Виљнусу почиње самит НАТО-а, на којем учествује амерички председник Џозеф Бајден.
Boeing E-4B Nightwatch је дубоко модификовани авион Boeing 747 који служи као Национални центар за ваздушне операције Сједињених Држава. Првенствено је дизајниран да служи као командни и контролни центар за председника Сједињених Држава, министра одбране и друге високе владине званичнике током опште ванредне ситуације или нуклеарног рата.
Boeing E-4B Nightwatch има неколико напредних функција које му омогућавају да изврши своје мисије. Напредне комуникационе системе, сигурне везе за пренос података и низ електронских и оптичких сензора су неке од одлика. Авион је такође опремљен системима за самоодбрану, укључујући радарске пријемнике упозорења, диспензере плеве и бакље, као и инфрацрвене противмере.
Само четири таква авиона су до данас направљена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала