Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка показује своје право лице према Србији: Ко не поштује бруталне уцене, проћи ће као Вулин

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар унутрашњих послова Србије Александар Вулин
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Санкције шефу БИА Александру Вулину показале су право лице америчке политике и уједно су претња другим званичницима блиским председнику Србије Александру Вучићу да могу доживети сличну судбину, сматра Дејан Вук Станковић.
Сједињене Америчке Државе увеле су санкције шефу Безбедносно-информативне агенције (БИА) и бившем министру унутрашњих послова Србије Александру Вулину, саопштило је Министарство финансија САД.
Вулин је под санкцијама САД због његове наводне умешаности у „транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребе јавне функције“, саопштило је америчко министарство.

Игра мачке и миша: Санкције Вулину – право лице америчке политике

Американци се са Србијом играју мачке и миша, један дан су добар полицајац, други дан су лош полицајац. Њима сметају људи који у политичком животу не прихватају евроатлантску агенду и спремни су да их санкционишу, а кроз санкције Вулину шаљу поруку осталим актерима власти шта ће бити ако евроатлантска агенда не буде испуњена“, каже за Спутњик политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
С друге стране, кад с времена на време стигне нека позитивна вибрација из Вашингтона створе се очекивања да је дошло до већег разумевања и преокрета у српско-америчким односима, додаје Станковић.
„У суштини, санкције Вулину су реалније од било каквих позитивних порука које долазе било од америчке амбасаде у Београду, било од Стејт департмента. То је право лице америчке политике. Оно помало утопистичко позитивно виђење односа Србије и Америке више служи да се овлаш покуша поправити имиџ САД у очима грађана Србије. Дакле, санкције Вулину су право лице америчке политике и најава да и други званичници блиски Александру Вучићу могу да доживе сличну судбину све до оног тренутка док они не одлуче да се обрачунају са самим Вучићем, који доследно брани интересе Србије, не уводи санкције Русији и жели да води самосталну и независну политику.“

Американци не питају за цену коју ће Србија платити

Американци желе да политички и безбедносно потпуно контролишу овај простор и то је све што их занима, истиче Станковић.
„Не питају за цену, посебно не за цену коју би требало да плате Србија и српски народ, ни у реалном, ни у симболичком смислу. Само их занима да успоставе компактност у контроли овог простора и то је све. Они неће одустајати а на нама је да видимо колика је историјска цена супротстављања или прихватања њихове евроатлантске агенде.“
Американци су санкционисали Вулина истог дана кад смењен министар Раде Баста који се залагао за увођење санкција Русији, али то, према Станковићу, нису узајамно повезани процеси. Међутим, Американци су избором Басте као свог партнера показали да им до Србије није стало.
„Да им је стало до Србије, пронашли би неког другог много озбиљнијег и одговорнијег него што је неки богаташ из стечаја који је постао инстант еврореформски фанатик, а потекао је из Палмине странке. Дакле, сам Баста као партнер Америке нам говори шта Америка мисли о Србији.“, закључио је Станковић.
Анкета
Зашто су Американци увели санкције Александру Вулину?
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СРБИЈА
Вучић: Кокаин пронађен у Белој кући, а не код Вулина – санкције му уводе због односа према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала