Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

АСЕАН једногласно одобрио приступни захтев Србије

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаРуски министар спољних послова Сергеј Лавров учествовао је на Источноазијском самиту
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров учествовао је на Источноазијском самиту - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Државе чланице Асоцијације земаља Југоисточне Азије (АСЕАН) једногласно су одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, на данас окончаном 56. пленарном састанку министара спољних послова те организације у Џакарти.
Установљен 1976. године, Уговор о пријатељству и сарадњи има за циљ стварање политичке стабилности и безбедности у Југоисточној Азији, обезбеђујући мирно решавање спорова између земаља, саопштила је прес служба Владе Србије.
Приступ овом уговору отвара могућности Републици Србији за ближи дијалог, сарадњу и укључивање у различите мреже и платформе АСЕАН-а. Уједно, приступ том Уговору додатно ће допринети промовисању суштинске сарадње у економским и социокултурним областима Србије са овим блоком.
Најважније области сарадње АСЕАН са државама потписницама Уговора о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији су, између осталих, економска сарадња, образовање и развој међуљудских контаката, наука, технологија и иновације и одрживи развој, док са појединим државама АСЕАН развија сарадњу и у другим специфичним областима сарадње.
Ово укључује учешће на састанцима, дијалозима и иницијативама АСЕАН-а, што може допринети дипломатским, економским и културним разменама.
Обавезивањем на принципе изложене у Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, као што су поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешање у унутрашње ствари других држава и мирно решавање спорова, Република Србија ће кроз још један правно обавезујући механизам доказати своју темељну посвећеност миру, стабилности, међународном праву и мултилатерализму, наведено је у саопштењу.
Србија је формални захтев за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији упутила 2013. године. Дипломатским напорима, обезбеђена је недвосмислена подршка свих 10 држава чланица АСЕАН-а за приступ Србије овом Уговору.
Међу државама потписницама Уговора налазе се и све велике силе, бројне државе Европе, Азије, Африке и Латинске Америке (Кина 2003, Индија 2003, Јапан 2004, Пакистан 2004, Руска Федерација 2004, Француска 2006, САД 2009, Канада 2009, Турска 2010, ЕУ 2012, Велика Британија 2012...). Уговору о пријатељству и сарадњи су у последњих неколико година приступиле Немачка (2019), као и Јужноафричка Република, Колумбија и Куба (2020), Данска, Грчка, Холандија, Уједињени Арапски Емирати и Украјина (2022).
Србија је са десет чланица АСЕАН у 2022. години остварила укупну размену од 710 милиона долара. Сви су изгледи да ће се тренд раста у трговинској размени са државама чланицама АСЕАН динамично наставити и у наредним годинама. Очекује се да до 2030. године Асоцијација држава Југоисточне Азије постане четврта светска економија по величини.
Државе чланице ове организације, Индонезија, Филипини, Малезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Вијетнам, Брунеј Дарусалам и Мјанмар, гласале су за одобравање приступног захтева Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.
Саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан са представницима земаља АСЕАН-а на самиту АСЕАН-САД на Тајланду - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
СВЕТ
АСЕАН се окреће националним валутама уместо долара, фунти и евра, користиће и руско искуство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала