- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цвијановићева затражила од Гутереша одлуку СБ УН о именовању Шмита

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАуто-пут који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију симбол је националног јединства и круна никада бољих и садржајнијих односа Србије и Републике Српске, рекла је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић на свечаности поводом почетка радова изградње деонице Бијељина-Рача у Великој Обарској
Ауто-пут који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију симбол је националног јединства и круна никада бољих и садржајнијих односа Србије и Републике Српске, рекла је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић на свечаности поводом почетка радова изградње деонице Бијељина-Рача у Великој Обарској - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је од генералног секретара УН Антонија Гутереша да из УН доставе одлуку СБ о именовању немачког дипломате Кристијана Шмита на место високог представника у БиХ, како је то предвиђено Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума) из 1995. године.
"Након детаљног претраживања докумената Савета безбедности Уједињених нација доступних у његовој онлајн бази података, успели смо да дођемо само до једног документа који се односи на Шмитово именовање. Реч је о записнику са састанка Савета безбједности УН 8823, одржаног у четвртак, 22. јула 2021. године у 15.00 часова из којег се види да једини нацрт резолуције поднесен на гласање /број С/2021/667/ није усвојен, пошто је резултат гласања био два гласа за и 13 уздржаних", навела је Цвијановић у писму Гутерешу, пренела је Срна.
Истиче да би била веома захвална ако би Канцеларији за правне послове наложили да њој, институцијама и грађанима достави званичну одлуку Савета безбедности УН, ако, како каже, таква постоји и којом се доказује да је Кристијан Шмит заиста именован на место високог представника у складу са релевантним резолуцијама СБ УН, Анексом 10 Дејтонског споразума, као и све друге релевантне документе у вези са таквим именовањем.
Цвијановић је писмо упутила као изабрани члан и, тренутно председавајућа, трочланог Предсједништва БиХ.
Писмо ће бити достављено у сврху обавештења и генералном подсекретару за правне послове и правном саветнику УН Мигелу де Серпа Соарешу.
Цвијановић је на Инстаграму објавила да је званично затражила од генералног секретара УН Антониа Гутереша одлуку СБ УН о именовању Шмита за високог представника у БиХ.
"Уверена сам да је ово најбољи начин да разрешимо све дилеме у погледу функције Кристијана Шмита и његове улоге у БиХ, те да се коначно посветимо решавању свих отворених питања кроз дијалог изабраних представника народа, без отежавајућих спољних утицаја", навела је Цвијановић.
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
РЕГИОН
Завршни чин: Босански лонац на опасној тачки кључања – неко је кренуо да уништи Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала