- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Сребреница и Братунац - једне од највећих српских костурница

Пратите нас
Општине Сребреница и Братунац једне су од највећих српских костурница, а само камени споменици остају немо и трајно да сведоче о најсвирепијим, а некажњеним злочинима почињеним над Србима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.
„Свима нам је јасно да са оваквим правосуђем правде за српске жртве нема и да нам остаје да из године у годину бројимо Петровдане у знак сећања на 12. јул 1992. када су припадници злочиначких хорди под командом Насера Орића упале у сребреничка села Сасе и Залазје и братуначка Биљача и Загони и зверски мучили, касапили, клали и палили српску нејач, жене и мушкарце на кућном прагу“, рекао је Додик.

Орићеви ескадрони смрти спроводили етничко чишћење Срба

И данас, 31 годину касније, још су свеже ране и живе слике злочинца Орића на белом коњу, са зеленом заставом у рукама, реденицама преко прса како урла и виче: „Хватај живу српску гамад, ни мачку не остављај“.
„Још су живе и стравичне сцене из Залазја када су муслимански зликовци вадили очи Србима, док су одјекивали крици и јауци српских рањеника које су Орићеви зликовци онако немоћне заробили, а потом их бацали на гомилу гума и запалили. Док су живи горели, они су певали и узвикивали Алаху егбер“, подсетио је Додик.
Он је додао да су системско и планско етничко чишћење Срба на овом подручју, које су започели фашисти и домаћи издајници у Другом светском рату, наставиле муслиманске снаге и Орићеви ескадрони смрти убијајући, пљачкајући и палећи све српско на шта су наишли у свом дивљачком походу.
„Убили су више од 3.000 Срба и етнички очистили око стотину српских села у Подрињу, а у самој Сребреници направили концентрационе логоре, мучилишта за Србе. Монструми су највеће злочине чинили на велике верске празнике - Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан, Божић... То говори и више него довољно о њиховој монструозности и нечовештву које свет ни дан данас неће и не жели ни да види ни да чује“, истакао је Додик.
Поводом обележавања 31 године од страдања српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначиким Биљача и Загони, Додик је рекао за Срну да чињеница да за Србе нема правде у БиХ треба да нам да додатну снагу да због истине и будућности, због нас самих и деце наше деце, стално говоримо о српским жртвама, ранама и мукама.
„Због безброј хумки и земље натопљене српском крвљу у току прошлог века, века нашег страдања, не смемо да ћутимо, да нам се злочини и масовни погроми не би поновили или да их не би било још више. Осим нас нико други неће ни споменути српске жртве, а камоли жалити и саосећати у болу српских мајки и очева, деце, браће и сестара“, рекао је Додик.
Он је додао да „на обележавањима ових тужних и трагичних годишњица посебно долази до изражаја лицемерство појединих представника међународне заједнице који и међу страдалницима праве разлику, у потпуности игноришући српске жртве у односу на муслиманске“.
„Једне су им жртве битне, наравно муслиманске, друге, наравно српске, нису. Суза српске мајке њих не боли. За њих то није мајчинска суза. Нека им служи на част, образ и душу, ако их уопште и имају“, поручио је председник Српске.
Он је навео да је српски народ пре два дана, у тзв. „маршу мира“ имао прилику да види и чује какве поруке шаљу ти исти муслимани, наводне жртве протеклог грађанског рата у БиХ, чији учесници бахато, у војним униформама машу ратним заставама тзв. Армије БиХ и уз ратне покличе пролазе пред очима породица убијених српских цивила.

Наше жртве нам не би опростиле да изгубимо Српску

Што је још страшније, истакао је Додик, у колони су прошла и деца са пушкама, чиме нам отворено дају до знања чему уче своје млађе нараштаје - да за њих рат није завршен и да треба убијати Србе до њиховог потпуног нестанка.
„Стога, ради прошлости, садашњости и поготово будућности српски народ у Републици Српској мора бити јединствен, јер само јединствени и сложни можемо одбранити Републику Српску и свој народ од насртаја оних који желе да нас покоре, да нам одузму сва права, да живимо по њиховим правила, а да Република Српска сутра буде само мртво слово на папиру“, рекао је Додик.
Он је истакао да „ниједна наша жртва не би нам опростила да тако олако изгубимо у миру створену у рату одбрањену Републику Српску“.
„Само заједно можемо да се одупремо разним белосветским тиранима и самозваним високим представницима који мисле да силом, претњама и уценама могу да нас униште. Не могу! Многи су ударали на српски народ са жељом да нас покоре, али нису успели и никада неће успети да сломе нашу љубав према Републици Српској, српски понос и одлучност за опстанком на својим вековним огњиштима“, поручио је председник Републике Српске, преноси РТРС.
Српско гробље у Братунцу, близу Сребренице - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
ДРУШТВО
Помен страдалим Србима у Сребреници и Братунцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала