- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић: Луча непокорности никад није угашена на црногорском кршу /фото/

© Фото : Служба за информисање Председника Црне ГореЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Не постоји важнији датум од 13. јула, јер је њим заокружена вриједносна вертикала Црне Горе, поручио је вечерас на пријему поводом Дана државности предсједник Црне Горе Јаков Милатовић.
„Вјекови борбе за опстанак учинили су ову земљу симболом истрајности, сваки педаљ је плаћан животом. Луча непокорности никад није угашена на овом нашем кршу. Као предсједник Црне Горе радујем се што смо данас овдје и што без обзира на нацију и вјеру шаљемо поруку да су слободна и антифашистичка Црна Гора наш највећи идеал“, поручио је Милатовић на свечаности на Цетињу.
© Фото : Служба за информисање Председника Црне ГореЈаков Милатовић са супругом Миленом на свечаном пријему на Цетињу
Јаков Милатовић са супругом Миленом на свечаном пријему на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Јаков Милатовић са супругом Миленом на свечаном пријему на Цетињу
Додао је да је Црна Гора симбол истрајности, чији је сваки педаљ слободе скупо плаћан „животима њених најбољих синова и шћери“.
„Као син, отац и супруг, цијенећи историјску и савремену улогу црногорске мајке, ћерке, сестре, супруге, данашњи дан видим као прилику да се подсјетимо њиховог несебичног доприноса и одамо поштовање за терет које су носиле и који носе у друштву коме припадамо. Баш као што је Краљ Никола опјевао у „Балканској царици“, дјелу које само по себи представља оду црногорским женама, њихове руке су на бојним пољима додавале борцима за црногорску слободу „воде, праха и олова“, „остављајући сузе за друго мјесто и друге дане“. Неријетко су и директно учествовале у борбама па је остало записано да је у току народноослободиличког рата у Југославији учествовало 2.546 жена из Црне Горе, од којих су 483 изгубиле живот у ратним борбама, а њих осам је одликовано Орденом народног хероја за изванредну храброст и заслуге у рату“, закључио је Милатовић.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РЕГИОН
Централна прослава Дана државности Црне Горе одржана у Бијелом Пољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала