- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Самит НАТО-а показује да се Алијанса вратила на шеме из Хладног рата

© AP Photo / Susan WalshЗаједничка декларација земаља-чланица НАТО-а након самита Алијансе у Вилњусу
Заједничка декларација земаља-чланица НАТО-а након самита Алијансе у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Резултати самита НАТО-а у Вилњусу показују да се организација коначно вратила хладноратовским шемама, Москва ће пажљиво анализирати његове резултате, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„Његови резултати показују да се организација коначно вратила шемама Хладног рата, само сада ради заштите ‘наше једне милијарде’ од другог дела човечанства и на основу идеологије поделе света на ‘демократије и аутократије’“, наводи се у саопштењу на сајту Министарства.
Министарство истиче да ће резултати самита бити пажљиво анализирани.
„Узимајући у обзир идентификоване изазове и претње безбедности и интересима Русије, ми ћемо благовремено и на одговарајући начин реаговати свим средствима и методама које су нам на располагању“, наглашава се у саопштењу.
Министарство додаје да ће Москва „наставити, поред већ донетих одлука, да јача војну организацију и систем одбране земље“.
У саопштењу се примећује да је Украјини додељена улога главног потрошног материјала у хибридном рату који је НАТО покренуо са Русијом.
„Пратећи политику ескалације, издали су нову серију обећања да ће кијевски режим снабдевати све модернијим и далекометнијим оружјем, како би се сукоб продужио што дуже – до исцрпљености“, наводи Министарство.
Како се додаје, „покрећући вртлог милитаризације и заоштравања војно-политичких тензија зарад постизања супериорности, НАТО наставља своју провокативну политику ширења“.
У Министарству су навели да је у центру ових НАТО тежњи даља „натоизација“ Украјине.
„Створен је Савет НАТО-Украјина, где су Кијеву обећали могућност да наводно равноправно учествује са земљама-чланицама Алијансе. Потврдили су Букурештанску формулу из 2008. по којој ће Украјина ући у НАТО, међутим, поново нису одредили када. Али, ову горку пилулу засладили су чињеницом да су Кијеву уклонили захтев за испуњавање Акционог плана за чланство као суштинског услова за улазак у Алијансу“, закључило је руско Министарство спољних послова.
Такође се примећује да НАТО доследно снижава праг за употребу силе, јачајући нуклеарну компоненту у војном планирању.
У саопштењу се истиче да су као резултат самита одобрени нови регионални „одбрамбени“ планови, усмерени на јачање агресивних коалиционих потенцијала на копну, мору и у ваздуху, у свемиру и сајбер-простору.
„НАТО изјављује спремност да примени члан 5 Вашингтонског споразума, који предвиђа конвенционални одговор, укључујући употребу колективних снага, за реаговање на непријатељска ‘хибридна’ дејства у сајбер-простору и у случају оштећења критичне инфраструктуре“, оцењује се у саопштењу Министарства.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
Захарова о безбедносним гаранцијама Кијеву: За Запад је важније да убија, него да штити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала