- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг одговорио НАТО-у на оптужбе: Свака акција наићи ће на одлучан одговор

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Пекинг је узвратио на оптужбе НАТО-а да Кина доводи у питање интересе и безбедност алијнсе, и успротивио се сваком покушају западног војног блока да прошири своје присуство у азијско-пацифичком региону.
У саопштењу објављеном на средини дводневног самита у литванској престоници Вилњусу у уторак, НАТО је поручио да Кина својим „амбицијама и политиком принуде“ доводи у питање интересе, безбедност и вредности алијансе.
Кинеска мисија за Европу одговорила је у уторак да садржај саопштења који се односи на Кину занемарује основне чињенице, искривљује кинеску позицију и политику, и намерно дискредитује Пекинг, преноси Ројтерс.
„Ми се томе одлучно противимо и одбацујемо“, наводи се у саопштењу кинеске мисије.
Кинеска мисија је саопштила да се Пекинг одлучно противи НАТО-овом "кретању ка истоку у азијско-пацифичком региону" и упозорила да ће свака акција која угрожава права Кине наићи на одлучан одговор.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је новинарима на самиту да, иако Кина није „противник“ алијансе, она својим „присилним понашањем“ све више изазива међународни поредак заснован на правилима.

„Кина све више оспорава међународни поредак заснован на правилима, одбијајући да осуди рат Русије против Украјине, прети Тајвану и врши значајно војно јачање“, рекао је Столтенберг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала