- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пјонгјанг лансирао ракету током састанка највиших генерала САД, Јапана и Јужне Кореје

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceСеверна Кореја испалила интерконтиненталну балистичку ракету
Северна Кореја испалила интерконтиненталну балистичку ракету - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Северна Кореја је извела ново пробно лансирање балистичке ракете у тренутку када је начелник Здруженог генералштаба америчке војске Марк Мили држао састанак са својим јужнокорејским и јапанским колегама на Хавајима.
Портпарол америчког Здруженог генералштаба, рекао је за Ројтерс да се севернокорејско лансирање догодило на крају састанка, који је дуго био планиран.
Он је додао да је севернокорејска балистичка ракета лансирана ка Јапанском мору.
Трилатерални састанак одржан је у кампу Смит на Хавајима, а последњи пут начелници генералштабова три земље састали су се у марту 2022.
Мили би требало током недеље да отпутује у Јапан и Јужну Кореју.
Током ове године, Северна Кореја је пробно испалила своју прву интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво и извела неуспели покушај лансирања свог првог шпијунског сателита.
Резолуције Савета безбедности УН забрањују Северној Кореји коришћење технологије балистичких ракета, укључујући и лансирање сателита.
Лансирање је уследило након што је Пјонгјанг раније ове недеље запретио да ће оборити америчке војне извиђачке авионе који лете изнад оближњих вода у Источном мору.
Ким Јо Џонг, високи севернокорејски званичник и сестра врховног вође Ким Џонг Уна, изјавила је да је амерички шпијунски авион у понедељак најмање осам пута ушао у економску зону Северне Кореје, пренела је у уторак севернокорејска национална новинска агенције КЦНА.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала