- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Пољске: Украјину не примају у НАТО, јер земље блока не желе да тамо шаљу своје трупе

© AP Photo / Pavel GolovkinПредседник Украјине Владимир Зеленски на конференцији за медије у оквиру самита НАТО-а у Вилњусу
Председник Украјине Владимир Зеленски на конференцији за медије у оквиру самита НАТО-а у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Украјину не примају у НАТО, пошто земље Алијансе не желе да тамо шаљу своје војнике, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда новинарима по завршетку самита НАТО-а у Вилњусу.
„Молим вас да схватите да данас неће бити могуће примити Украјину у НАТО. И то вам кажем са пуном одговорношћу, као председник Републике Пољске“, рекао је Дуда.
Он је објаснио да би Украјина, када добије чланство у НАТО-у, одмах захтевала да пошаље трупе из земаља Алијансе.
„Ако би Украјина данас добила пуноправно чланство у НАТО-у, онда се мора претпоставити да би истог или следећег дана тражила примену петог члана, односно колективну одбрану. Када би Алијанса урадила онако како би требало да се понаша у таквој ситуацији, онда бисмо морали да пошаљемо наше војнике на фронт, као и све друге земље блока. Пољски војници би морали да иду на фронт“, објаснио је Дуда.
„Ја као председник не бих волео да доносим такву одлуку“, закључио је он.
Истовремено, пољски лидер је рекао да и руководство Украјине такође схвата нереалност хитног уласка у НАТО, „с обзиром на тренутни рат“.
Ипак, Дуда жели да у будућности види Украјину у НАТО-у.
„Ово је важно за нашу безбедност, за источно крило НАТО-а. То је померање границе на исток, то је јачање безбедности Пољске у географској димензији. То је земља која је дупло већа од Пољске – 600 хиљада километара“, рекао је он.
Лидери НАТО-а одобрили су вишегодишњи пакет подршке Украјини, који се састоји од три елемента. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да пакет укључује вишегодишњи план подршке за постизање интероперабилности са НАТО-ом, стварање Савета НАТО-Украјина и укидање услова за испуњавање акционог плана за чланство, чиме ће се процес приступања смањити са два етапе на једну. Према речима генералног секретара, лидери земаља алијансе потврдили су да ће Украјина постати чланица НАТО-а када савезници одлуче да су услови испуњени.
Председник Украјине Владимир Зеленски у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СВЕТ
Стејт департмент: Украјину неће примити у НАТО да САД не би биле увучене у сукоб са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала