- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија тражи за себе гаранције безбедности на западним границама

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Потребно је решити питање гаранција безбедности Русије на њеним западним границама, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„С обзиром на то да конфликт, чији се корени налазе у државном преврату у Украјини 2014. године, има геополитичку димензију, биће неопходно да се реши и питање о гаранцијама безбедности Русије на нашим западним границама“, рекао је он у интервјуу порталу „Лента.ру“.

Додао је да је на то била усмерена иницијатива коју је покренуо председник Русије Владимир Путин у децембру 2021. године и коју је Запад тада арогантно одбио.
Према речима Лаврова, став Русије према могућем регулисању ситуације око Украјине није претрпео кардиналне измене у пролеће 2022. године када је постигнуто мишљење да би Украјина требало да се врати неутралном статусу ван блока, да се одрекне уласка у НАТО и да потврди свој статус без нуклеарног оружја.
„Отворени смо за дијалог, али ћемо се руководити својим законским интересима и одмерити приступе ка могућем регулисању ситуације на терену“, додао је руски министар.
Саопштио је да Русија није добијала од партнера из БРИКС-а, који су учествовали на састанку о Украјини у Копенхагену, сигнале о могућности спровођења било каквих мировних преговора у јулу.
„Постоје све основе да се сматра да та информација није поуздана, узимајући у обзир упорну жељу Кијева и његових западних ментора да иду путем ескалације борбених акција. Како смо неколико подвлачили Русија никада није одбијала дијалог као политичко средство постизања циљева специјалне војне операције“, рекао је он.
Лавров је нагласио да је Русија захвална свим партнерима који улажу напоре за проналажење начина за мирно решавање украјинске кризе. Додао је да Русија не сматра да су њихове иницијативе преурањене, као и да је за Русију свет увек приоритет у поређењу са војним акцијама.
Истакао је да су у Москви пажљиво изучили све мировне иницијативе, као и да су одржане експертске консултације са представницима афричких држава, Кине и Бразила.
„Слажемо се са многим предлозима наших партнера. На пример, као што су поштовање међународног права и Повеље УН, одбијање менталитета ‘хладног рата’, решавање хуманитарне кризе, обезбеђивање сигурности нуклеарних електрана, прекидање једностраних санкција, као и одбијање да се користи светска економија у политичке сврхе“, закључио је Лавров.
Додао је да Украјина и Запад апсолутно не желе да иду на било какву форму деескалације.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров на саммите АСЕАН в Джакарте - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
РУСИЈА
Лавров изазвао пометњу међу новинарима на маргинама АСЕАН-а у Џакарти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала