- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Бајден страхује да ће Украјина употребити ракете дугог домета против Русије

© WikipediaATACMS Army Tactical Missile System
ATACMS Army Tactical Missile System - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден не жели да испоручи Кијеву оперативно-тактичке ракетне системе „атакмс“ , пошто страхује да би украјинске снаге могле да их употребе за нападе на руску територију, пише бразилски лист „Фолха“.
Аутор чланка подсећа да је, поред британско-француских ракета „сторм шедоу“ које се већ користе у Украјини, Париз обећао Кијеву и своје далекометне ракете „скалп“.
„То је скупо оружје, један комад кошта три милиона долара, а чини се да председник Украјине Владимир Зеленски циља на нешто друго – атрактивнији амерички 'атакмс' који је скоро дупло јефтинији. Једноставнији је за употребу, ракете се лансирају са земље, а не са авиона којих Кијев нема довољно. Бајден се противи њиховој испоруци пошто страхује да ће оне бити употребљене против руске територије, као што је недавно био случај у Белгороду“, наводи се у тексту.
Пентагон је крајем јуна саопштио да нису донете никакве одлуке о испоруци система „атакмс“ Украјини, истакавши да је то питање искључиво у надлежности шефа државе. Бајден је уочи самита НАТО у Вилњусу рекао да ће размотрити могућност испоруке ракета дугог домета Кијеву.
НАТО самит, питање Украјине и будућност Алијансе били су тема емисије „Свет са Спутњиком“:
Лидери земаља групе Г7 - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
Шта је Г7 обећала Украјини у 11 тачака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала