- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Испоруке новог наоружања Украјини распириће сукоб

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Чланство у НАТО-у неће повећати безбедност саме Украјине, већ ће учинити свет много рањивијим, изјавио је председник Русије Владимир Путин за телевизију „Русија 24“.
„Што се тиче чланства Украјине у НАТО-у, више пута смо о томе говорили, то ствара претње за безбедност Русије. Очигледно. И, заправо, један од узрока специјалне војне операције је претња уласка Украјине у НАТО. Сигуран сам да то неће повећати безбедност саме Украјине и, уопште, учиниће свет много рањивијим и довести до додатних тензија у међународној сцени“, оценио је Путин.
Он је додао да ће испоруке новог наоружања Кијеву само погоршати ситуацију.
„Стога, са становишта могуће промене на бојном пољу, испоруке новог наоружања неће дати ништа, само ће погоршати ситуацију. Штавише, погоршаће за украјинску страну. И додатно ће распирити сукоб“, нагласио је Путин.
„Због тога не видим ништа добро у томе“, додао је руски председник.
Он је подсетио да је став Русије по овом питању добро познат.
Како је навео, Украјина има право да осигура своју безбедности, али безбедност једне земље не може се осигуравати на рачун друге.
Према његовим речима, Русија се не противи разматрању безбедносних гаранција за Украјину, али под условом осигурања сопствене безбедности.
Говорећи о испорукама ракета и тенкова Кијеву, Путин је рекао да оне наносе штету, али од њих се ништа критично не дешава у зони борбених дејстава.
Он је подсетио да је „само од 4. јуна уништено 311 тенкова“, од чега је значајан део, најмање трећина, западне производње, укључујући и „леопарди“.
Према његовим речима, украјински војници се плаше да користе западне тенкове, јер су они приоритетна мета руске војске.
„Могу да кажем да украјински војници често одбијају да чак и уђу у ове (западне) тенкове, јер су они приоритетна мета за наше момке, они се први уништавају на бојном пољу“, рекао је шеф државе.
Према његовом мишљењу, „то је непријатна околност. А горе као и сви остали, чак и боље од других совјетске производње“, оценио је Путин.
Путин је приметио да су антируске санкције погоршале ситуацију на глобалним тржиштима хране и енергије.
„У вези са почетком специјалне војне операције, одлучили су да за све окриве Русију, да пребаце кривицу. Немамо апсолутно ништа са тим. Да, наравно, употреба санкција као инструмента конкурентске борбе, они су, користећи ове инструменте санкционе политике заоштрили ситуацију на светским тржиштима хране и енергије. Али нисмо ми погоршали, већ су они својим деловањем довели до тог резултата“, констатовао је Путин.

О прехрамбеном споразуму

Што се тиче прехрамбеног споразума, Путин је истакао да Русија може да обустави учешће у прехрамбеном споразуму и поново се придружи када обећани услови буду испуњени.
„У Истанбулском споразуму између Русије и Украјине биле су детаљно изложене безбедносне мере за Кијев, генерално, тај документ је био прихватљив“, оценио је руски председник.
Руски лидер је нагласио да ниједна ставка, која се тиче руских интереса у прехрамбеном споразуму није испуњена.
„Само нешто више од три одсто жита испоручено је најугроженијим земљама према прехрамбеном споразуму, а остало је отишло ‘ситој Европи’“, констатовао је Путин.
Председник Русије је истакао да су многе европске земље почеле да одустају од украјинског жита и да га дискриминишу.
Путин је навео да се генерални секретар УН Антонио Гутереш искрено труди да западне земље почну да испуњавају услове житног споразума у ​​вези са Русијом.
„Знам да генерални секретар и службеници у УН који се баве овим проблемом искрено теже испуњењу, укључујући и одговарајућих услова према Русији, у то не сумњам. Али, они ништа не постижу, зато што западне земље не планирају да испуне дата обећања“, закључио је Путин.
Путин је такође рекао да још није видео ново писмо генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша о споразуму.
Према његовим речима, УН се искрено труде да западне земље почну да испуњавају услове прехрамбеног споразума у интересу Русије.
Он је поручио да ће Москва размислити како ће поступити са прехрамбеним споразумом и да је остало још неколико дана.
Према Путиновим речима, у оквиру прехрамбеног споразума за Русију није било учињено ништа, све је чињено само за једну страну.
„Упркос свему томе, ми смо добровољно више пута продужавали овај такозвани споразум. Више пута. Али, слушајте, доста је, крај“, нагласио је Путин.
Он је истакао да је прехрамбени споразум пре свега и највећим делом био усмерен на помоћ најугроженијим светским земљама. Путин је додао да раст цена хране и ђубрива није повезан са специјалном војном операцијом Русије у Украјини, већ са пукотинама у економској политици западних земаља.
Кад је у питању повезивање Пољопривредне банке Русије са системом СВИФТ, Путин је рекао да је то „један од услова, тамо још има робе, постоји логистика, а страни бродови пристају у луке“.
„Говоре нам да продужимо још једном (прехрамбени споразум). Можемо да учинимо овако: продужићемо у оном моменту када буду испуњена обећања која су нам дата“, казао је руски лидер.
Одговарајући на питање колико је дуго Русија спремна да чека, ако прехрамбени споразум истиче 17. јула, Путин је рекао:
„Онолико колико ће требати да се испуне обавезе према нама и обећања која су нам дата“, поручио руски председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала