- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија ће ићи напред својим путем, не изолујући се од света

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин покренуо је у оквиру Форума будућих технологија алгоритам за моделирање литијум хидрида на руском квантном компјутеру.
Читав процес реализован је даљински током посете председника државе изложби у оквиру Форума будућих технологија „Квантни свет. Рад на рачунару и комуникације“ који се први пут одржава у Москви.
На изложби је приказан најмоћнији квантни компјутер у Русији, а директор Института за физику Руске академије наука Николај Колачевски пренео је председнику путем видео-везе да се процеси на компјутеру могу покретати даљински.
Квантни компјутер је направљен на јонској платформи, а Путину су показали тзв. „јонску замку“ – један од кључних елемената таквог типа компјутера.

Русија иде напред

Током посете, руски председник изјавио је да ће Русија ићи само напред, својим сопственим путем.
Путин је напоменуо да су противници Русије очекивали да ће она устукнути и предати се, али „то се неће десити“.
„Русија ће ићи само напред, својим сопственим путем, при томе не изолујући се ни од кога“, нагласио је он.
Он је додао да Русија намерава да ствара и шири равноправне и обострано корисне научне савезе са другим државама.
Такође је обећао да ће Русија у оквиру руског председавања БРИКС-ом следеће године разговарати са партнерима о конкретним пројектима у низу значајних области, укључујући напредне технологије у рачунарству, развоју, складиштењу и преносу података.
Путин је наложио да се размотре мере за подршку фундаменталним истраживањима, укључујући повећање финансирања.

Технолошка блокада Русије

Како је навео, владајуће елите неких земаља организовале су технолошку блокаду Русије.
„Сматрао сам да је важно да разговарамо о томе како градимо свој рад на државном нивоу, како градимо међународну научну и технолошку сарадњу у условима фактичке блокаде коју су Русији прогласиле власти и владајуће елите неких земаља“, истакао је Путин.
Како је навео, Русија је извукла закључке и поуке из ситуације у којој су јој неки страни партнери чврсто „затворили врата“ у области технологије.
„Многе критичне технологије у овој области куповали смо, како се каже, у туђој радњи, својеврсном супермаркету готових решења које је неко произвео. И у неком тренутку су нам једноставно затворили врата и окачили знак ‘затворено’. Извукли смо лекције и донели неопходне закључке“, оценио је Путин на пленарној седници Форума.
Према његовим речима, зависност од страних технологија носи са собом озбиљне претње по националну безбедност, слабљење и губитак суверенитета земље.
„О томе свакако морамо размишљати и гледати у будућност. Будимо искрени – управо томе су тежиле неке земље када су на сваки начин покушавале да нашу земљу буквално ставе на стране технолошке платформе и стандарде. И морам признати – не без успеха“, констатовао је председник.
Он је напоменуо и да је међусобна зависност неизбежна, али да постоји разлика између општих речи о отворености и тога да прво треба гледати себе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала